Το πάρκο Πυρσινέλλα εδώ και μια δεκαετία, και περισσότερο, έχει βιώσει αρκετές περιπέτειες, με κυριότερη την… αμέλεια δήλωσής του ως δημοτική ιδιοκτησία (κληροδότημα Πυρσινέλλα) στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί δημόσιο.
Xρειάστηκαν αρκετά χρόνια, για να επιστρέψει η σημαντική αυτή έκταση στον Δήμο Ιωαννιτών. Κάτι που έγινε τον Απρίλιο του 2017 με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλες εκκρεμότητες όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, μια διαδικασία που κινήθηκε, όπως και ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δάσους κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών -κάτι που δεν θα επέτρεπε διάφορες παρεμβάσεις και έργα.
Ο Δήμος Ιωαννιτών άσκησε ένσταση κατά του δασικού χαρακτήρα της έκτασης τον Σεπτέμβριο του 2017. Η ένσταση εκδικάστηκε αρκετό καιρό μετά, τον Ιούλιο του 2019. Και η απόφαση βγήκε πριν από λίγες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Τη γνωστοποίηση της απόφασης αυτής δεν την έκανε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, αλλά η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα.
«Σύμφωνα με την απόφαση το Πάρκο Πυρσινέλα εξαιρείται από το χαρακτηρισμό του ως δάσος. Ολοκληρώνεται τυπικά και ουσιαστικά ένας κύκλος ενεργειών του Δήμου Ιωαννιτών σε σχέση άλλους φορείς του Δημοσίου και πλέον ο χώρος παραδίδεται ‘καθαρός’ κι έτοιμος να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη. Δεν παραλείπει δε να θυμίσει ότι η παράλειψη της εγγραφής της έκτασης στο Κτηματολόγιο είχε γίνει επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα, που σήμερα συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ. Επίσης, υπενθυμίζει ότι μετά την παραχώρηση της κυριότητας του ακινήτου στον Δήμο Ιωαννιτών το 2017, η τότε εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα κληροδοτήματα του Δήμου, Γεωργία Γιώτη, ανέλαβε να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις με τους φορείς του Δημοσίου προκειμένου να γίνει στη συνέχεια εφικτή η αξιοποίηση του πάρκου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Η παράταξη ‘Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα’ ως δημοτική αρχή, φροντίζοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια να δώσει τη μάχη, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, προκειμένου το Πάρκο Πυρσινέλα, αρχικά να επιστρέψει στο Δήμο και στη συνέχεια να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να καταστεί εφικτή η αξιοποίησή του, αισθάνεται δικαιωμένη για την επιμονή, τη σκληρή δουλειά και το αίσιο αποτέλεσμα. Εύχεται δε, σύντομα το ‘Γιαννιώτικο Σαλόνι’ να αποκτήσει ξανά την αίγλη του παρελθόντος του» τονίζει.
Η επιτροπή εκδίκασης αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη, έκρινε τελικά πως το πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να εξαιρεθεί από την κύρωση του δασικού χάρτη. Στην εξαίρεση αυτή, «συμμετέχει» όλη η έκταση, και το αλσύλλιο που είναι απέναντι από το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Η επιτροπή έκανε αποδεκτό ότι το πάρκο αυτό δασώθηκε τεχνητά προκειμένου να λειτουργήσει ως πάρκο άλσος και να εξυπηρετήσει σκοπούς αναψυχής, όπως και ότι η όλη έκταση (που είναι εκτός σχεδίου πόλης) περιβάλλεται ιδιαίτερα από οικιστικό ιστό.
Στην απόφαση (η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 16 Ιανουαρίου) υπενθυμίζεται ότι οι μόνιμες εγκαταστάσεις στο πάρκο των 273 στρεμμάτων δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε κάλυψη το 5% της συνολικής έκτασης και με μέγιστο τα 10 στρέμματα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις (αναψυκτήριο, γήπεδα τένις κ.λ.π.), καταλαμβάνουν σήμερα εμβαδόν περίπου 8-9 στρεμμάτων με ποσοστιαία επί της συνολικής έκτασης κάλυψη μικρότερη του 5%.
Η μη αξιοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα είχε απασχολήσει και τον προεκλογικό αγώνα, με τον Μωυσή Ελισάφ, ως επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα-Νέα Εποχή» να θέτει ως άμεση προτεραιότητα τη σύνταξη μιας ενιαίας διαχειριστικής μελέτης και να αναφέρει ότι ο Δήμος πρέπει να διαθέσει τις απαιτούμενες δαπάνες και να αναζητήσει τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση του πάρκου.