ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο πολιτισμού: Η πορεία των έργων...

Εικόνα του άρθρου Πάρκο πολιτισμού: Η πορεία των έργων...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2024, 13:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα έργα ανάδειξης του Κάστρου, και δη της βορειοανατολικής ακρόπολης και του πάρκου πολιτισμού, αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και υπηρεσιακούς φορείς στην Αθήνα.

Ήταν η πρώτη συνάντηση της υπουργού με τον νέο δήμαρχο της πόλης.

Σε δήλωσή της, η κα Μενδώνη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο Κάστρο των Ιωαννίνων εξελίσσεται ήδη ένα πρόγραμμα έργων και μελετών, που αλλάζει την εικόνα του μνημείου, αλλά και της ίδιας της πόλης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό των πόλεων, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Η υπουργός για άλλη μια φορά έδωσε έμφαση στη χρήση των μνημείων λέγοντας ότι οι χώροι του Κάστρου πρέπει να ανοίξουν για τους πολίτες και τους επισκέπτες των Ιωαννίνων «με βιώσιμες χρήσεις που να επιτρέπουν δράσεις σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης αλλά και με ιδιώτες».

Επανέλαβε τα περί στρατηγικού σχεδίου για την ενοποίηση των δύο ακροπόλεων και τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το στρατηγικό σχέδιο (masterplan) της βορειοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων, που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, έχει εγκριθεί ήδη από το υπουργείο μετά από την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Συγχρόνως, η Εφορεία Αρχαιοτήτων δρομολογεί την ανάθεση της μελέτης για το στρατηγικό σχέδιο της νοτιοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου.


Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «μια εξαιρετική συνεργασία με την κ. υπουργό, η οποία αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει προσωπικά για τη διάσωση και αναβάθμιση της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων».

Προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Ιωαννιτών αποτελεί η εμπρόθεσμη υλοποίηση του έργου που αφορά στις υποδομές προσβασιμότητας της βορειοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο και φορείς υλοποίησης τον Δήμο Ιωαννιτών και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, συνολικού προϋπολογισμού 1,55 εκατ. ευρώ. Το κυρίως έργο βρίσκεται σε στάδιο δημοπράτησης από τον Δήμο, ενώ ένα μικρό έργο αυτεπιστασίας, περίπου 75.000 ευρώ, υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του οθωμανικού λουτρού, προϋπολογισμό 1,47 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται με αυτεπιστασία των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Το έργο αυτό «πέρασε» από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» στο πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027».

Σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκονται οι μελέτες αποκατάστασης του μεντρεσέ στην ακρόπολη του Ασλάν πασά και της οθωμανικής βιβλιοθήκης. Οι μελέτες αυτές εκπονούνται από τον Δήμο μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης με το υπουργείο. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω μελετών είναι δυνατή η χρηματοδότηση των έργων από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Το έργο συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης που αφορά το Ασλάν Πασά Τζαμί, διαθέτει ήδη μελέτη εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού.

«Προκειμένου, να συνεχίσει να λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο, απαιτείται η εκπόνηση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, προϋπόθεση των οποίων είναι η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η λήψη άμεσων μέτρων συντήρησης των εξαιρετικά σημαντικών συλλογών του, που αφορούν και τις τρεις κοινότητες, χριστιανική, εβραϊκή, οθωμανική. Με πρόταση της υπουργού οι εργασίες αυτές θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο και θα υλοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του μέσω της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης με τον Δήμο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η επανεξέταση και η όποια αναγκαία τροποποίηση, ώστε να προχωρήσει η πολιτιστική διαδρομή σημείων του ιστορικού κέντρου μέχρι και τα Λιθαρίτσια, καθώς και η αναβίωση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δωδώνης, αφού προηγουμένως ο Δήμος υποβάλλει πλήρη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η κα Μενδώνη ενημέρωσε ακόμη ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ολοκληρώσει την ωρίμανση των μελετών για την ακρόπολη του Ιτς Καλέ και τα εφαπτόμενα μνημεία, ενώ υπό εκπόνηση βρίσκονται οι μελέτες τμήματος των εξωτερικών τειχών του Κάστρου. Το σύνολο των μελετών αυτών εκπονούνται από εθνικούς πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης, η υπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο για τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στο Τζαμί της Καλουτσιάνης, που εκτελείται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και άλλα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου, όπως και η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου (πρώην αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα).

Τέλος, να σημειωθεί ότι όσον αφορά το πάρκο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της ακρόπολης του Ασλάν πασά, το μόνο που έχει ολοκληρωθεί, είναι η ανάπλαση της πλατείας Γλυκήδων και των γειτονικών δρόμων. Ένα έργο που έγινε από τον Δήμο Ιωαννιτών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Διαβάστε: Κάστρο Ιωαννίνων: Οι εκκρεμότητες του πάρκου πολιτισμού

ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος
1ο . Η «οθωμανική βιβλιοθήκη» δεν έχει συμπληρώσει ούτε δεκαπέντε χρόνια από την αναστήλωσή της και μπαίνει πάλι σε πρόγραμμα συντήρησης αφού κινδυνεύει με κατάρρευση (!). 2ο . Ο τοίχος της συναγωγής επί της Ιουστινιανού επίσης διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης. 3ο . (και κυριότερο): Η πύλη του Κάστρου στάζει διαρκώς νερά και κανείς δεν γνωρίζει στατικά σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα, όπως για παράδειγμα για την πλήρη απουσία μέριμνας των βυζαντινών μνημείων ή των υπολειμμάτων τους, για τα θεμέλια του μητροπολιτικού ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ μπροστά από το Φετιχέ τζαμί ή για τα θεμέλια του Παντοκράτορα που βρίσκονται λίγο πιο πέρα, κάτω από το «Παλατάκι» ή ακόμη και για τον ναΐσκο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της σκάλας που οδηγεί από τον μώλο στο Ασλάν τζαμί. Θα μπορούσαμε να πούμε και για τον «περίδρομο» επί των τειχών του Κάστρου, ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος αλλά δεν ακούγεται εάν σκοπεύουν να τον παραδώσουν κάποια στιγμή στο κοινό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back