ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο πολιτισμού: Αρχή με την Οθωμανική Βιβλιοθήκη

Εικόνα του άρθρου Πάρκο πολιτισμού: Αρχή με την Οθωμανική Βιβλιοθήκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2016, 00:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πάρκο πολιτισμού μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων προσπαθεί να «χτίσει» ο δήμος Ιωαννιτών. Το πάρκο αυτό θα δημιουργηθεί από την ενοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών χώρων που βρίσκονται γύρω από την ακρόπολη του Τζαμιού Ασλάν πασά, με στόχο να αποτελέσει και πόλο έλξης επισκεπτών. Ο Δήμος σε αυτή την προσπάθειά του, η οποία εντάσσεται στο στρατηγικό του σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δεν είναι μόνος. Έχει στο πλευρό του την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με την οποία συνεργάζεται στενά.

Το πρώτο βήμα γίνεται με την Οθωμανική Βιβλιοθήκη, που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Δημοτικού Μουσείου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία» Interreg IPA II. Η πρόταση αφορά την ανάδειξη του κτιρίου της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως ενός διαδραστικού χώρου πολιτισμού.

Σήμερα, σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς της πόλης, η Οθωμανική Βιβλιοθήκη καταγράφεται ως ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία των Ιωαννίνων. Παντού όμως υπάρχει η εξής επισήμανση: «Πρόκειται για εγκαταλελειμμένο κτίριο, μη επισκέψιμο». Και όντως έτσι είναι. Ωστόσο, η κτιριακή του υποδομή δεν είναι κακή λόγω των παρεμβάσεων που είχαν γίνει από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. 

Στις αρχές της δεκαετίας του'70, οι υπηρεσίες είχαν αντιμετωπίσει τις ρηγματώσεις στην τοιχοποιία και είχαν αντικαταστήσει τη θολωτή στέγη. Το 2009, έγιναν εργασίες αποκατάστασης του στεγάστρου.

Μέσω του προγράμματος Interreg, ο Δήμος επιδιώκει να χρηματοδοτήσει όχι μόνο την αποκατάσταση του κτιρίου αλλά και τη μετατροπή του σε έναν δυναμικό και σύγχρονο επισκέψιμο χώρο. Με την εφαρμογή ψηφιακών δράσεων, θα γίνει ένας μουσειακός τόπος για την ιστορία της περιοχής κατά την οθωμανική περίοδο. Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο παρελθόν ή και να συμμετέχει διαδραστικά ο ίδιος μέσω ενός προβολικού συστήματος μαζί με σύστημα αναγνώρισης χειρονομιών και κίνησης (κάμερες βάθους), εικονικών προθηκών φυσικής αλληλεπίδρασης, περιπτέρου εικονικής πραγματικότητας κ.λπ. Ο χώρος θα διατίθεται για μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Προσπαθούμε βήμα-βήμα να βρίσκουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας για καθεμία παρέμβαση προς την κατεύθυνση δημιουργίας του πάρκου πολιτισμού. Καταθέτουμε την πρόταση για την Οθωμανική Βιβλιοθήκη στο Interreg κι ελπίζουμε να εγκριθεί. Αλλά ακόμη κι αν δεν εγκριθεί, είμαστε αποφασισμένοι να την προχωρήσουμε. Έτσι κι αλλιώς κι έχουμε διασφαλισμένους πόρους στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (σ.σ. το οποίο χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ)», ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας.


ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ INTERREG

Το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg, ο Δήμος το κυνηγάει και για άλλα έργα. Συνολικά επτά προτάσεις έργων (μαζί με την Οθωμανική Βιβλιοθήκη) θα κατατεθούν προς έγκριση τον Σεπτέμβριο. Ένα από αυτά σχετίζεται με την τουριστική ανάπτυξη, μέσω της διατήρησης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων. «Η πόλη των Ιωαννίνων απαντάει μέσω του προτεινόμενου έργου στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενιαίας τουριστικής ταυτότητας του τόπου με σύγχρονους και καινοτόμους όρους» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής Νίκος Γκόλας. Από την ελληνική πλευρά, εκτός από τον δήμο Ιωαννιτών στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν το Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Ιωαννίνων.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back