Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο έρευνας και τεχνολογίας: Σε αναμονή…

Εικόνα του άρθρου Πάρκο έρευνας και τεχνολογίας: Σε αναμονή…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2022, 14:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής Ηπείρου να δημιουργήσει ένα «πάρκο έρευνας και υψηλής τεχνολογίας» (όπως αποκαλείται) που δεν θα είναι ένας τόπος ανάπτυξης και προώθησης της έρευνας αλλά ένας τόπος στέγασης εταιριών τεχνολογίας, και κυρίως των γερμανικών θυγατρικών εταιριών, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό fund, δεν επιτρέπει την επιτρέπει την εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Διαβάστε: Μια διαφωνία και μια αντιπρόταση για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας

Όπως έχει γράψει ξανά ο «Τύπος Ιωαννίνων», η διάσταση των εσόδων (μέσω μίσθωσης στις ενδιαφερόμενες εταιρίες) δεν ανάγει την «επένδυση» σε έργο κοινωνικής ωφέλειας, με το σύστημα των κρατικών ενισχύσεων να δηλώνει το παρών και να θέτει το 50% ως ανώτατο ποσοστό επιχορήγησης.

Εκ των πραγμάτων, η Περιφέρεια Ηπείρου οδηγείται στη λύση του δανεισμού ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και χρηματοδότηση από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο προϋπολογισμός για το πάρκο τροποποιείται. Και από ό,τι φαίνεται, η «επένδυση» θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό, από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ο συνολικός προϋπολογισμός που είχε ανακοινωθεί, ήταν 25 εκατ. ευρώ.

«Το ‘ταβάνι’ της επιδότησης είναι 20 εκ. ευρώ και ο προϋπολογισμός αναγκαστικά τροποποιείται, με δεδομένο ότι οι σιδηροκατασκευές και ο σίδηρος έχουν ανέβει τέσσερις φορές πάνω. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με τα τεχνικά δελτία και τις τεχνικοοικονομικές μελέτες, που θα πρέπει να γίνουν με τις τρέχουσες τιμές», τόνισε. Οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής προϋπολογισμός. Σίγουρα όμως θα είναι πιο υψηλός από τα 25 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις μελέτες, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «είμαστε αρκετά προχωρημένοι». Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει πότε θα ενταχθεί το πάρκο στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. λόγω «γραφειοκρατικών προβλημάτων». Τα «γραφειοκρατικά προβλήματα» τα οποία δεν προσδιόρισε, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Ενδιαφέρον έχει όμως και κάτι άλλο: Ο φορέας υλοποίησης και διοίκησης του πάρκου έρευνας και υψηλής τεχνολογίας θα είναι ο αναπτυξιακός οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης «Ήπειρος Α.Ε.», ένας οργανισμός, στον οποίο ο βασικός μέτοχος είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, και που αναλαμβάνει κάθε είδους αποστολή.

Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για το σημαντικό αυτό θέμα έγιναν... παρεμπιπτόντως, στο περιθώριο εκδήλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back