Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο έρευνας και τεχνολογίας και με δάνειο

Εικόνα του άρθρου Πάρκο έρευνας και τεχνολογίας και με δάνειο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2022, 16:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, το οποίο θεωρείται από τις τοπικές αρχές ως ένα όχημα για τη δημιουργία μιας silicon valley στα Ιωάννινα, αποτελεί επί της ουσίας μια χωροθετημένη δραστηριότητα εταιριών τεχνολογίας, μια τύπου «ΒΙ.ΠΕ.» όπου θα συγκεντρωθούν εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και δη γερμανικές θυγατρικές εταιρίες, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό fund. 

Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία αυτού του πάρκου, σε έκταση απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, με την Περιφέρεια Ηπείρου να προσδοκά στα Ταμείο Ανάκαμψης, με δεδομένη και την πρωθυπουργική δέσμευση που υφίσταται. 

Τα 25 αυτά εκατ. ευρώ δεν θα αποτελούν επιχορήγηση στο σύνολό τους. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα χρειαστεί να πάρει και δάνειο.

Κάτι που αναμενόταν λόγω και του συστήματος κρατικών ενισχύσεων και των όρων που υφίστανται. Ωστόσο, μόλις σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στη μορφή αυτή της χρηματοδότησης. 

Όπως είπε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων στον φάκελο του έργου του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας προκειμένου να υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης για την έγκριση του τρόπου χρηματοδότησης. «Εκεί θα κριθεί και το ύψος της επιχορήγησης που θα δοθεί, αλλά και το ύψος του δανείου με την εγγύηση του Δημοσίου που θα απαιτηθεί, από τη στιγμή που το έργο μετά την κατασκευή του θα έχει έσοδα» ανέφερε. 

Ακριβώς αυτή η διάσταση των εσόδων (μέσω της μίσθωσης στις ενδιαφερόμενες εταιρίες) δεν ανάγει το έργο του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας σε έργο κοινωνικής ωφέλειας και άρα δεν επιτρέπει την πλήρη επιχορήγηση. Βάσει του χάρτη των κρατικών ενισχύσεων που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπερνά το 50%.

Και βέβαια, παραμένει το ερώτημα για το ποιος θα είναι ο φορέας λειτουργίας του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, για τον οποίο μέχρι στιγμής η περιφερειακή αρχή κρατάει κλειστά τα χαρτιά της.


Διαβάστε: Κέντρο έρευνας και τεχνολογίας: Μελετάται...



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back