Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρατράγουδα με το έργο του βιολογικού καθαρισμού

Εικόνα του άρθρου Παρατράγουδα με το έργο του βιολογικού καθαρισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2016, 22:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της πόλης, η επέκταση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού που έχει εξαντλήσει τις αντοχές της εδώ και πολλά χρόνια, με προϋπολογισμό 19,5 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε το καλοκαίρι του 2012 με τη μέθοδο «μελέτη-κατασκευή» μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Τέσσερα χρόνια μετά, το έργο βαδίζει στο νέο ΕΣΠΑ και ο διαγωνισμός δεν έχει τελειώσει. Η καθυστέρηση είναι εμφανής, και σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στην περιπλοκότητα του έργου (με ενστάσεις των συμμετεχόντων). Τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από το έργο, με τη ΔΕΥΑΙ να έχει πάρει τον φάκελο στα χέρια της.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν για το κλείσιμο του φακέλου και της υπόθεσης. Ένα τέτοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τις παραμέτρους να είναι αρκετές.

Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση των δύο εκπροσώπων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) να απέχουν από την επιτροπή διαγωνισμού του έργου, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν όπως ορίζει η νομοθεσία. Οι δύο αυτοί εκπρόσωποι είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Νίκου Γκόντα στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας (τακτικό μέλος) και Βασίλης Βλέτσας (αναπληρωματικό μέλος). Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, μίλησε για «παρακωλυτική τακτική» και τους ζήτησε «να μη θέτουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της διαδικασίας ενός πολύ σημαντικού έργου για τον Δήμο».

Για την αποχή τους, οι δύο σύμβουλοι επικαλέστηκαν έλλειψη τεχνικών γνώσεων. Όπως αναφέρεται και σε σχετική τους ανακοίνωση: «Ενώ κληθήκαμε για άλλο λόγο να καταθέσουμε τις θέσεις μας και ιδιαίτερα επί της οικονομικής προσφοράς, κατά την σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, στην τελική τρίτη φάση (άνοιγμα οικονομικών προσφορών), διαπιστώθηκε ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει η δεύτερη φάση της βαθμολόγησης των τεχνικών προσφορών. Αυτό για μας, που δεν έχουμε τις απαιτούμενες γνώσεις, για να προβούμε στη βαθμολόγηση, είναι σοβαρός λόγος αποχής από το συγκεκριμένο στάδιο».

Η απάντηση του δημάρχου στα επιχειρήματα των συμβούλων ήταν η εξής: «Η συμμετοχή των εκπροσώπων της ΠΕΔ δεν είναι για να καταθέσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, διαφορετικά ο νομοθέτης θα προέβλεπε συγκεκριμένη ιδιότητα εκπροσώπου (π.χ. πολιτικός μηχανικός). Η παρουσία των εκπροσώπων φορέων στην επιτροπή έχει θέση θεματοφύλακα της νομιμότητας και όχι ειδικού. Η επιτροπή δεν μπορεί να συνεδριάσει χωρίς την παρουσία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την εξέλιξη του έργου».

Ο κ. Γκόντας, από την πλευρά, μίλησε για «ανικανότητα» της δημοτικής αρχής και ανέφερε ότι η παράταξή του έχει διαφωνήσει με το σύστημα «μελέτης-κατασκευής» που «γεννά εύλογα και πολλαπλά ερωτήματα ιδίως για το θέμα της αξιολόγησης και της σκιάς που αυτόματα δημιουργείται». Ο δήμαρχος επιεσήμανε ότι το έργο δημοπρατήθηκε με το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο είναι το σύνηθες σε έργα βιολογικών καθαρισμών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back