Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το παράνομο περιεχόμενο «ανθεί» στο διαδίκτυο

Εικόνα του άρθρου Το παράνομο περιεχόμενο «ανθεί» στο διαδίκτυο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2023, 21:34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σημαντική αύξηση 35% καταγράφεται στο συνολικό αριθμό των καταγγελιών που δέχτηκε το 2022 η Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σε σχέση με το 2021. 

Πιο συγκεκριμένα η SafeLine.gr δέχτηκε σχεδόν 12.000 καταγγελίες. Οι καταγγελίες για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (Child Sexual Abuse Material - CSAM) -που είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της Γραμμής- παρουσιάζει αύξηση 133% σε σχέση με το 2021. 

Διαπιστώνεται μάλιστα και μέσα από τα στοιχεία του INHOPE -μέλος του οποίου είναι η SafeLine.gr- ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται. 

Τα δεδομένα μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία. Τα κορίτσια είναι εκείνα που σύμφωνα με τα στοιχεία του INHOPE διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. 


Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της SafeLine.gr σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των καταγγελιών για το απόρρητο των επικοινωνιών, στην εξαπάτηση μέσω phishing και στις οικονομικές απάτες. 

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών και της επαγρύπνησης που πρέπει να υπάρχει καθώς οι απατεώνες του διαδικτύου διαρκώς εφευρίσκουν νέους τρόπους εξαπάτησης. 

Σημαντικό ποσοστό καταγγελιών αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα. Το 45% των καταγγελιών αφορούσε κάτι που συνέβη στο Instagram και το 40% κάποια ενέργεια στο Facebook. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back