Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 16-04-2018, 14:19
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων (39%) αφορούν οι περισσότερες καταγγελίες που δέχτηκε η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο ίντερνετ SafeLine στα 15 χρόνια λειτουργίας της.

Ακολουθούν τα εγκλήματα παιδικής κακοποίησης (21%), που είναι και το κύριο αντικείμενο των Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών του INHOPE και οι διαδικτυακές οικονομικές απάτες (21%). Στην τρίτη θέση έρχονται τα περιστατικά ρητορικής μίσους και εκφοβισμού (14%) και ακολουθούν τα περιστατικά βίας και απειλών στο διαδίκτυο.

Ειδικά, τα περιστατικά εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης εμφανίζουν σταθερά ανοδική τάση καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της SafeLine. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Ευάλωτες ομάδες αποδεικνύονται τα κορίτσια παιδικής ηλικίας, ενώ διαπιστώνεται ότι  όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Επίσης, την περίοδο 2010-2011, οπότε και άρχισε η χρήση των κοινωνικών δικτύων από το ευρύ κοινό, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Με την ενεργοποίηση σχετικών εργαλείων αναφοράς από τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα, ο αριθμός των καταγγελιών μειώνεται.

Τα περιστατικά ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο παρουσίασαν μια εκρηκτική αύξηση κατά το έτος 2010 ενώ και το 2015 οι σχετικές καταγγελίες έφτασαν στο 19% του συνόλου των καταγγελιών.

Αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφεται στις καταγγελίες για οικονομικές διαδικτυακές απάτες κατά το έτος 2017, τάση που όπως δείχνουν τα στοιχεία συνεχίζεται και το 2018. Για το έτος 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018 από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν ως παράνομες, το 56% αφορά καταγγελίες για απατηλές αλλά δελεαστικές διαφημίσεις προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές που εντοπίστηκαν κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο Facebook. 

H SafeLine ενημέρωσε τους διαχειριστές του κοινωνικού δικτύου με τους οποίους διατηρεί στενή επαφή, και στο σύνολό του το ύποπτο περιεχόμενο αποκλείστηκε άμεσα.

Συνολικά η γραμμή δέχτηκε 34.590 με τα τελευταία 5 χρόνια να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 4.000 σε ετήσια βάση. Από αυτές οι 13.000 κρίθηκαν από τους νομικούς της γραμμής ότι έχουν εγκληματικό υπόβαθρο και προωθήθηκαν είτε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος) είτε στις ευρωπαϊκές (Europol).

Η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα εύκολης ακόμα και ανώνυμης επικοινωνίας μέσω της ιστοσελίδας SafeLine.gr όπου ο χρήστης επιλέγοντας το πλαίσιο «Κάντε Καταγγελία» μπορεί να προβεί σε αναφορά του παράνομου υλικού που έχει συναντήσει. 

Νομικοί της γραμμής επεξεργάζονται την καταγγελία και εν συνεχεία είτε την προωθούν στις αρχές επιβολής του νόμου είτε αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και προχωρούν στις ενέργειες εκείνες που θα απομακρύνουν άμεσα το παράνομο υλικό από το διαδίκτυο.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa