Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παραμονή Χριστουγέννων με… led 28 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Παραμονή Χριστουγέννων με… led 28 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2020, 16:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην έγκριση της διενέργειας δύο σημαντικών και μεγάλων διαγωνισμών αναμένεται να προχωρήσει η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδριάζει (με τηλεδιάσκεψη) αύριο νωρίς το πρωί. Και οι δύο διαγωνισμοί αφορούν τα περίφημα LED, την παροχή αναβάθμισης των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Πρέβεζας με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών-Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης.

Και οι δύο διαγωνισμοί «ωρίμασαν» από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσα από τον μηχανικό ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και αφορούν την υλοποίηση έργων με ίδια/ή και δανειακά κεφάλαια των όποιων αναδόχων προκύψουν, με τα ανταποδοτικά τέλη του κάθε Δήμου να δεσμεύονται για 12 χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις η Περιφέρεια Ηπείρου έχει οριστεί ως ο φορέας ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων.

Η περίπτωση του έργου του Δήμου Ιωαννιτών ήταν μια από τις μεγάλες πολιτικές μάχες που δόθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί έντονα τον τρόπο υλοποίησης της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με LED και να επιμένει ότι πρόκειται για ένα ασύμφορο έργο. Παρόλα αυτά, το έργο «πέρασε», με τη συνδρομή των τροποποιήσεων του νόμου «Κλεισθένη» από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο. Κι έτσι στις 4 Νοεμβρίου, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, φαίνεται ότι… πρόλαβε να ολοκληρώσει τις μελέτες, να «ωριμάσει» το έργο, και να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης, και έτσι προχωρά στη διαγωνιστική διαδικασία. Η έκταση της παρέμβασης αφορά 17.624 φωτιστικά σώματα τύπου LED. Τα νέα φωτιστικά σώματα θα τοποθετηθούν σε υφιστάμενο βραχίονα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής, η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι τουλάχιστον 62%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τον Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 19,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Για τον Δήμο Πρέβεζας, ο προϋπολογισμός φτάνει περίπου στα 9 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Το ζήτημα με τον Δήμο Πρέβεζας είναι ότι η έγκριση διενέργειας του διαγωνισμού (όπως και της κατάρτισης των όρων διακήρυξής του) έρχεται για δεύτερη φορά στην οικονομική επιτροπή!

Ο διαγωνισμός για τα LED της Πρέβεζας είχε εγκριθεί στις 30 Απριλίου του 2020, με την περιφερειακή αρχή μάλιστα να κάνει και σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, οκτώ μήνες μετά, ο διαγωνισμός που δεν έγινε, ετοιμάζεται να πάρει εκ νέου έγκριση για να γίνει για λόγους που αναμένεται να γίνουν γνωστοί αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back