ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένουμε...θεριακλήδες, παρά το νόμο

Εικόνα του άρθρου Παραμένουμε...θεριακλήδες, παρά το νόμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2017, 11:24
ΕΛΛΑΔΑ

Ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους, έμεινε μόνο νόμος. Ελάχιστα καταστήματα τον εφαρμόζουν πιστά, αρκετά κάνουν «στραβά μάτια», τα περισσότερα δεν απαγορεύουν στους πελάτες τους να καπνίζουν. Το θέμα επανήλθε πριν από λίγες μέρες στην Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή  του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Μπαργιώτα προς τον υπουργό  Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Εδώ και 6,5 και πλέον χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2010, υποτίθεται ότι ισχύει βάσει νόμου η γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, με πολύ αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες, καταστηματάρχες και πελάτες. Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να εφαρμοστεί ο νόμος, πρόσθεσε όμως ότι «θα μπορούσα να επικαλεστώ προτεραιότητες πολύ πιο κρίσιμες όμως έχετε δίκιο να λέτε ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται», απαντώντας στον βουλευτή Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το 70% των καπνιστών είναι διατεθειμένο να συμμορφωθεί, αλλά την ίδια στιγμή, η… αντίσταση εμφορείται από «μια πολύ εδραιωμένη κοινωνική συμπεριφορά που έχει ενδυναμωθεί σε ένα περιβάλλον μη τήρησης του νόμου», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Vouliwatch.

Ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε πάντως ότι θα γίνει μια ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back