ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παραλίμνιο μέτωπο: Η επόμενη μέρα… των πλατάνων

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2020, 16:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επικείμενη κοπή 14 πλατάνων στο αστικό παραλίμνιο μέτωπο και το ενδεχόμενο να χαθεί όλη η δεντροστοιχία, έρχονται να υπενθυμίσουν ότι το πράσινο δεν είναι πάντα δεδομένο, όπως και ότι πολύ εύκολα μπορούν να αλλάξουν τα τοπόσημα και η εικόνα που έχει μια πόλη για τον εαυτό της.

Η υπόθεση των πλατάνων απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση κατά τη χτεσινή συνεδρίαση. Η δημοτική αρχή εξήγησε για άλλη μια φορά ότι η κοπή των 14 πλατάνων είναι αναπόφευκτη λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, όπως πρότεινε το Δασαρχείο Ιωαννίνων. Όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, τα πλατάνια που θα κοπούν, θα αντικατασταθούν με άλλα δέντρα, με τις βελανιδιές να θεωρούνται μία από τις κατάλληλες λύσεις.

Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας έθεσε μια άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση,  αυτήν της εκπόνησης μιας μελέτης ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής με εργαλεία το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών και τις αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου.

«Χωρίς να αμφισβητώ την επιστημονική άποψη η οποία μας υποχρεώνει στην κοπή των άρρωστων δέντρων, η λογική του ‘κόβω ένα πλατάνι και φυτεύω ένα άλλο δέντρο’ είναι αποσπασματική και λανθασμένη. Είναι πια ο κατάλληλος χρόνος για μια σοβαρή επιστημονική μελέτη ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής με εργαλεία το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την αρχιτεκτονική τοπίου. Έτσι θα προκαλέσουμε τη συμμετοχή ανθρώπων από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως αρχιτέκτονες, γεωπόνοι κ.α. στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να συνθέσουν μια πρόταση για την μετεξέλιξη της εικόνας και της χρήσης του παραλιακού μετώπου», σημείωσε.

Η απάντηση επί της πρότασης του κ. Μπέγκα ήρθε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι ανάλογοι προβληματισμοί έχουν κατατεθεί και στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου, χωρίς ο ίδιος, τουλάχιστον, να αποκλείει την ανάγκη περαιτέρω συζήτησης.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ είπε από την πλευρά του ότι αντιλαμβάνεται τα λεγόμενα του κ. Μπέγκα για συνολική ανάπλαση, «αλλά τώρα πρέπει να κοπούν τα δέντρα». «Είναι σοκαριστικό για όλους μας και για τους απόδημους, αλλά πρέπει να γίνει».

Για τα πλατάνια μίλησε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας λέγοντας ότι αν δεν κοπούν τα 14 πλατάνια, «θα τα χάσουμε όλα». Σημειωτέον ότι το αστικό παραλίμνιο μέτωπο, από την πλατεία Μαβίλη μέχρι τη Σκάλα, μετράει τουλάχιστον 300 πλατάνια. Όσο για την αντικατάσταση των κομμένων δέντρων, είπε ότι «κάτι ακούστηκε για βελανιδιές (σ.σ. τα περί βελανιδιάς, βέβαια, τα ανέφερε η ίδια η δημοτική αρχή σε ανακοίνωσή της, δεν ακούστηκαν). Θα το συζητήσουμε αργότερα».

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, που προκαλείται από στον μύκητα Ceratocystis platani, νεκρώνει πλατάνια οποιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας. Ο συγκεκριμένος μύκητας θεωρείται αυτόχθονο είδος της Βόρειας Αμερικής. Πιθανολογείται δε ότι ήρθε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ξύλο πλατάνου που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή κιβωτίων για τη μεταφορά πολεμικού υλικού. 

Στην Ιταλία και στη Γαλλία, οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα πλατάνια, ήταν πολύ μεγάλες. Στην Ελλάδα, ο μύκητας εντοπίστηκε το 2003 στην Πελοπόννησο. Το 2010, η ασθένεια έκανε την εμφάνισή της και στην Ήπειρο. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, φυσικά οικοσυστήματα ανατολικού πλατάνου σε περιοχές όπως στον Λούρο και στον Καλαμά, νεκρώθηκαν.


Διαβάστε

Η «μάχη» για τα πλατάνια δεν είναι εύκολη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back