ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρακαταθηκών, δανείων και… Δήμων

Εικόνα του άρθρου Παρακαταθηκών, δανείων και… Δήμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2017, 17:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης βρέθηκε σήμερα στα Γιάννενα, για να παρουσιάσει στο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και μέλη δημοτικών συμβουλίων του νομού, τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ άλλων. Επίσης, ο κ. Βαρλαμίτης παρουσίασε τη δυνατότητα συμβολής του ταμείου στη χρηματοδότηση έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, την αντικατάσταση εξοπλισμού καθαριότητας, την αναχρηματοδότηση των δημοτικών δανείων, την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών, τη χρηματοδότηση μελετών, κ.λπ.

Οι συνολικές εγκρίσεις και προεγκρίσεις χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αφορούν επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν προγράμματα που είναι σε επεξεργασία για επενδύσεις πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ταμείου υπογράμμισε ότι «είναι ο μόνος χρηματοπιστωτικός φορέας που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν έχει σταματήσει να στηρίζει τους ΟΤΑ». Πρόσθεσε δε ότι τα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο ή αναμένεται να ξεκινήσουν μπορούν να καταταγούν σε τρείς κατηγορίες: έργα υποδομής σε Δήμους (οδοφωτισμός, ενεργειακή αναβάθμιση), τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, έργα οδοποιίας, ανάπλασης, παιδικών χαρών κ.λπ.


Οι αιρετοί ζήτησαν το… αναμενόμενο από το ταμείο, να δανειοδοτεί δηλαδή με πιο συμφέροντα τρόπο από τις τράπεζες. Ο κ. Βαρλαμίτης είπε ουσιαστικά ότι από τις αρχές του 2015 “τρέχει” ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων των ΟΤΑ που οδηγεί σε σημαντική μείωση του επιτοκίου τους και στο οποίο ήδη έχει ενταχθεί περίπου το 50% των Δήμων και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το μείγμα της χρηματοδότησης των νέων επενδυτικών προγραμμάτων των ΟΤΑ ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων χρηματοδότησης.

Αλλά πέραν τούτου, δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα «διευκόλυνσης». Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας από την πλευρά του συμφώνησε ότι το ταμείο είναι «σημαντικός φορέας χρηματοδότησης της ανάπτυξης για την τοπική αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε ότι η  σχέση που έχει το ταμείο με τους Δήμους πρέπει να γίνει πιο ανοιχτή ώστε να διαμορφωθούν δυναμικές συνεργασίες. «Σε μια περίοδο που το ταμείο δείχνει σημάδια εξωστρέφειας προς την αυτοδιοικήση και θέλει να βοηθήσει τόσο σε οργανωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο τους Δήμους, έχουμε την τύχη να ηγείται ένας Γιαννιώτης κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αυτό κάνουμε και σήμερα με μια ανταλλαγή απόψεων η οποία θα οδηγήσει στην καλύτερη χρήση των εργαλείων που παρέχει το ταμείο στους Δήμους», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back