Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

O Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε

Εικόνα του άρθρου O Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2022, 15:16
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοριστεί διάδοχός του.

«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ

«Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης», πρόσθεσε.

Πρόκειται για «καλά νέα για τη χώρα», αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

«Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Τζόνσον ήλθε έπειτα από την αποχώρηση σχεδόν 60 μελών της βρετανικής κυβέρνησης από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, σε μια έξοδο που έγινε με πρωτοφανή ταχύτητα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί. 

«Αυτό δεν είναι βιώσιμο και τα πράγματα απλώς θα χειροτερέψουν: για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για όλη τη χώρα», έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3