Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον, η εξέγερση των βουλευτών και τα σκάνδαλα

Εικόνα του άρθρου Ο Μπόρις Τζόνσον, η εξέγερση των βουλευτών και τα σκάνδαλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2021, 16:29
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλεκόμενος σε σειρά σκανδάλων, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με την οργή της πλειοψηφίας του στην βουλή των Κοινοτήτων με την ευκαιρία της ψηφοφορίας για την εισαγωγή, καθυστερημένα, περιοριστικών μέτρων απέναντι σε μία ακόμη έκρηξη της επιδημίας στην χώρα, αυτήν τη φορά λόγω της παραλλαγής Ομικρον. Και η ψηφοφορία αυτή αναμένεται ταραχώδης, δεδομένου ότι τουλάχιστον 60 βουλευτές των Τόρις προτίθενται να καταψηφίσουν τα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία χώρες της Ευρώπης, με 146.500 νεκρούς, αντιμετωπίζει και πάλι παλιρροϊκό κύμα κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον. Έχουν προηγηθεί δύο ακόμη εκρήξεις της επιδημίας με τις παραλλαγές Αλφά και Δέλτα, λόγω της καθυστέρησης στη λήψη περιοριστικών μέτρων. 

Αυτήν την φορά, ο Μπόρις Τζόνσον ποντάρει σε μία γρήγορη και μαζική εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου. Αλλά, οι πληροφορίες από το Λονδίνο κάνουν λόγο για τεράστιες ουρές πολύωρης αναμονής μπροστά στα εμβολιαστικά κέντρα, κρασάρισμα της πλατφόρμας των ραντεβού, έλλειψη διαγνωστικών τεστ...

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επιπλέον την εισαγωγή νέων περιοριστικών μέτρων: χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, καθημερινά διαγνωστικά τεστ για τις επαφές, υποχρεωτική τηλεργασία και υγειονομικό πιστοποιητικό στις δημόσιες εκδηλώσεις, είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναγκαία για να προληφθεί ο υπερκορεσμός των νοσοκομείων τις προσεχείς εβδομάδες.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι θεωρεί ότι είναι ευλόγως σωστό για το συμφέρον της χώρας. Πιστεύω ότι πρόκειται για αναλογικά μέτρα που συνδυάζονται με τη σημαντική ενίσχυση των προσπαθειών ώστε οι άνθρωποι να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου πριν από τα Χριστούγεννα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News αποκλείοντας «προς το παρόν» περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Όμως, οι συντηρητικοί βουλευτές δεν πείθονται και ορισμένοι μεταξύ τους εξεγείρονται κατά των μέτρων που «περιορίζουν τις ελευθερίες».

«Θεωρώ ότι όλα τα μέτρα είναι κακά, ότι είναι δυσανάλογα και ότι οι αποδείξεις για την αναγκαιότητά τους είναι ανεπαρκείς», δήλωσε στο BBC ο πρώην υπουργός του Brexit Στιβ Μπέικερ.

Η «εξέγερση» των βουλευτών των Τόρις δεν απειλεί την έκβαση της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον διαθέτει άνετη πλειοψηφία 80 εδρών, ενώ το Εργατικό Κόμμα διαβεβαίωσε διά του Κιρ Στάρμερ ότι θα υποστηρίξει τα μέτρα.

Όμως αυτή η εξέγερση πέφτει στην χειρότερη στιγμή για τον Μπόρις Τζόνσον.


Ευνοιοκρατία και διαφθορά

Δύο χρόνια μετά την ιστορική εκλογική του νίκη με την υπόσχεση να υλοποιήσει το Brexit, ο πρωθυπουργός βλέπει την δημοτικότητά του να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται αντιμέτωπος με προτροπές για την παραίτησή του έπειτα από μακρά σειρά σκανδάλων.

Την Κυριακή, η Sunday Mirror δημοσίευσε φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να φιλοξενεί, περιστοιχισμένος από τους συνεργάτες του, χριστουγεννιάτικο κουίζ στην Ντάουνινγκ Στριτ, επιδεικνύοντας επίμονη περιφρόνηση των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση είχε καλέσει τους Βρετανούς να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές τους επαφές.

Οι Βρετανοί του προσάπτουν επίσης γιορτή που οργάνωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, όταν οι ίδιοι είχαν στερηθεί κάθε κοινωνική εκδήλωση λόγω της πανδημίας. Και το βίντεο που εμφανίζει τους συνεργάτες του να αστειεύονται σχετικά με το «χριστουγεννιάτικο πάρτι» έριξε λάδι στην φωτιά.

Τα εν σειρά αυτά σκάνδαλα που συνδέονται με τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν την αξιοπιστία του ακριβώς την στιγμή που βρίσκεται στην ανάγκη να εφαρμόσει νέα σειρά μέτρων . Και προστίθενται στις κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πρόταση μομφής στο Συντηρητικό Κόμμα κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ανεκλήθη στη τάξη για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ και η εκλογική επιτροπή επέβαλε στο κόμμα του πρόστιμο για παράλειψη δήλωσης του συνολικού ποσού της ιδιωτικής χορηγίας που έλαβε για να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης.

 

«Ανηλεείς» Τόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε επίσης οργή όταν προσπάθησε να τροποποιήσει τους πειθαρχικούς κανόνες στο Κοινοβούλιο εις όφελος του Όουεν Πάτερσον, συντηρητικού βουλευτή που είχε καταδικαστεί σε υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων.

Η συμπληρωματική εκλογή την Πέμπτη για την πλήρωση της έδρας του Όουεν Πάτερσον, που παραιτήθηκε, θα έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Αλλά υπάρχουν και άλλα ανοικτά θέματα που αφορούν τις πολυτελείς διακοπές του πρωθυπουργού, τις επικίνδυνες σχέσεις της κυβέρνησής του με επιχειρηματικούς κύκλους, τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία σε σχέση με την ανταμοιβή των γενναιόδωρων δωρητών των Τόρις με έδρες στην Βουλή των Λόρδων.

Σύμφωνα με τον Ρόμπιν Πέτιτ, ειδικό στην βρετανική πολιτική, ο φανφαρονισμός του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να τον σώσει από κάνα δυο σκάνδαλα...αλλά αν συνεχισθεί το ξεχείλωμα, «το Συντηρητικό Κόμμα υπήρξε πάντοτε ανηλεές όταν ήταν να ξεφορτωθεί αντιπαραγωγικούς ηγέτες …».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back