Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παράδοση πρυτανείας σε γνωστά χέρια

Εικόνα του άρθρου Παράδοση πρυτανείας σε γνωστά χέρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2018, 17:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι πρυτάνεις μιλάνε αρκετά, ειδικά σε περιστάσεις όπου κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα άλλο. Συχνά επίσης, λένε διαφορετικά πράγματα από τα συνηθισμένα, όπως για παράδειγμα ο απερχόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης που, στις πρώτες σειρές ευχαριστιών του έβαλε ονομαστικά καθημερινούς, στενούς συνεργάτες του: τις εργαζόμενες στη γραμματεία του, τον οδηγό του, την οικογένειά του φυσικά…

Δεν ήταν μόνο αυτοί που δέχθηκαν τα ευχαριστήρια του κ. Καψάλη, λίγο πριν παραδώσει και επίσημα στο νέο πρύτανη του ιδρύματος, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Ο απερχόμενος πρύτανης έκανε μια εκτενή αναδρομή στη θητεία του, η οποία μόνο εύκολη δεν ήταν, λέγοντας αρχικά ότι «είναι μέρα συγκίνησης, αλλά και χαράς. Γιατί έχει συντελεστεί ένα σημαντικό έργο που μπορώ να το επικαλεστώ».

Επί ημερών του κ. Καψάλη ολοκληρώθηκαν οι εξελίξεις μετασχηματισμού του ιδρύματος, με την ίδρυση Πολυτεχνείου, αλλαγής σε θέματα πτυχίων, διαχείρισης κ.α. Ιδιαίτερης αναφοράς έτυχαν η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής, οι αλλαγές στα πτυχία του Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και της Καλών Τεχνών, η διαχείριση των ειδικών λογαριασμών κ.α.

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε ειδικότερα στην αποπληρωμή του χρέους 1,8 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά και στο ταμειακό υπόλοιπο, στο τέλος του 2017: 2,3 εκατ. ευρώ και άλλα 180.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Από την ομιλία του, δεν έλειψε κανείς και τίποτε που συνέβη αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο κ. Καψάλης μίλησε προσεκτικά για τα μελλοντικά διακυβεύματα ενός ιδρύματος που σε ένα μήνα παρά μερικές μέρες θα είναι ακριβώς διπλάσιο, με τη συνένωση με το ΤΕΙ. Ευχαρίστησε Δήμο και Περιφέρεια για συγκεκριμένες συνεργασίες και τη στήριξη που είχε το ίδρυμα και φτάνοντας στο τέλος, με μια διακριτή συγκίνηση στη φωνή του, ευχαρίστησε τα οικεία του πρόσωπα. Κάπου εκεί, ο κ. Καψάλης έκλεισε τη θητεία του ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παρέδωσε το πρυτανικό διάσημο στον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, κάνοντας την ακριβώς αντίστροφη κίνηση από εκείνη της 1ης Σεπτεμβρίου 2014, όταν είχε αναλάβει καθήκοντα πρύτανη από τον κ. Αλμπάνη.

 

Εκείνος με τη σειρά του, επιστρέφοντας στην πρυτανική θέση ευχαρίστησε ξανά όλους και όλες για την παρουσία τους στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς» όπου εξελίχθηκε η τελετή.

Παρόντες, ήταν οι «πρώην», δηλαδή οι αναπληρωτές πρυτάνεις Θωμάς Μπάκας και Ανδρέας Φωτόπουλος, ο κ. Αλμπάνης που είναι ο νέος πρύτανης έτσι και αλλιώς και ο «σύνδεσμος» της παλιάς και νέας πρυτανικής αρχής, και οι νέοι αντιπρυτάνεις Σπύρος Γεωργάτος, Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος.

Στο ακροατήριο ήταν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ από όλη την Ήπειρο, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, δήμαρχοι επίσης, από όλο το νομό Ιωαννίνων και γενικώς, πολύς κόσμος. Ήταν επίσης και ο πρύτανης του… απερχόμενου ΤΕΙ Ηπείρου Τάσος Τσίνας, που συμμετέχει μεταβατικά στην πρυτανική αρχή του νέου ιδρύματος.

Ο κ. Αλμπάνης, όπως το απαιτεί η περίσταση, έκανε «προγραμματικές δηλώσεις» με έντεκα σημεία. Χονδρικά, πρόκειται για τα γνωστά, δηλαδή την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα του ιδρύματος, τη διαφάνεια στη διοίκηση, την ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας του με σύνδεση με την κοινωνία, την αναδιοργάνωση κτιριακών υποδομών για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των τμημάτων, τη στήριξη του προσωπικού («οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά» είπε χαρακτηριστικά), την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αναζήτηση πόρων, την πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών, τη φοιτητική μέριμνα (όπως είπε, είναι ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την κατασκευή νέας φοιτητικής εστίας), τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων, τις διεθνείς συνεργασίες και την ενίσχυση της έρευνας.

Προφανώς, ανάμεσά τους υπάρχουν σημεία που περιλαμβάνονται σε κάθε προγραμματική ομιλία πρυτανικών αρχών. Ο κ. Αλμπάνης επανέλαβε αρκετές φορές ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι απαιτούνται συγκεκριμένοι χειρισμοί.

Απέδωσε τα εύσημα στον προκάτοχό του, λέγοντας ότι «διήλθαμε με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες» και έκανε πιο συγκεκριμένα μερικά από τα προγραμματικά σημεία. Είπε δηλαδή ότι θα πρέπει σε βάθος πενταετίας να είναι άρτια τα νέα τμήματα που δημιουργούνται, αλλά και να ενταχθούν οι ομάδες ερευνητών, με νέο νομοθετικό πλαίσιο, στα ερευνητικά ινστιτούτα που δημιουργούνται με το νέο νόμο.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back