ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Παράθυρα» για την εκλογή προεδρείου

Εικόνα του άρθρου «Παράθυρα» για την εκλογή προεδρείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2021, 15:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία συντείνουν όλα, για την ανάδειξη του νέου προέδρου και αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου μετά τις παραιτήσεις, λόγω της επεισοδιακής συνεδρίασης του σώματος. Η διαδικασία θα γίνει την προσεχή Κυριακή.

Διαβάστε επίσης: Ο ξεπεσμός του πολιτικού λόγου

Η πανδημία έχει προκαλέσει μια διοικητική ασυνέχεια, καθώς δεν προβλέπεται ρητά τι γίνεται, εάν παραστεί μια τέτοια ανάγκη. Να γίνει ψηφοφορία εξ αποστάσεως δηλαδή, για ένα όργανο όπως το προεδρείο αυτοδοικητικού σώματος.

Ωστόσο, η διάταξη του «Κλεισθένη» για τον τρόπο εκλογής των προεδρείων, με μια θέση ανά παράταξη και ψηφοφορία μεταξύ παρατάξεων, σε συνδυασμό με την παρουσία μοναδικών υποψηφίων για κάθε θέση, διευκολύνει τα πράγματα. Αυτή είναι και η απάντηση που έχει λάβει η Περιφέρεια από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις, παίζει ρόλο και η πολιτική βούληση των συμμετεχόντων. Η αξιωματική αντιπολίτευση του «Κοινού των Ηπειρωτών» δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει ενστάσεις, καθώς πρόβαλλε ήδη την πολιτική της θέση και πρόταση για τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου από την άλλη, αφήνουν ανοιχτό το θέμα της νομιμότητας της διαδικασίας, με ανακοίνωσή τους, λέγοντας ότι «η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει το ορθόν της διαδικασίας».

Η παράταξη προτείνει να στηθεί κάλπη στην αίθουσα του περιφερειακού συμβούλιου όπου οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εισέρχονται ένας ένας, με επίδειξη αρνητικού self ή rapid test προκειμένου να ψηφίσουν.

Καλούν δε τον περιφερειάρχη να ενημερώσει άμεσα για τον «τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης, διασφαλίζοντας τόσο τα προβλεπόμενα σχετικά με την ψηφοφορία, όσο και την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back