ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Τρία νέα τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν ποτέ

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Τρία νέα τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν ποτέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2023, 11:09
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Με νόμο του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, σύμφωνα με το esos καταργούνται οριστικά τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ιδρύθηκαν μεν πριν από πέντε χρόνια, επί υπουργίας του Κώστα Γαβρόγλου.

Πρόκειται για το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στη Γεωπονική Άρτας, το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα και τέλος, το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Ιωαννίνων.

Και τα τρία έπρεπε τυπικά να λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, είχαν τεθεί ωστόσο σε αναστολή έναρξης λειτουργίας.

Πρακτικά, η κατάργησή τους είχε δρομολογηθεί εδώ και περισσότερα χρόνια. Για παράδειγμα, το 2020, ένας από τους νόμους της Νίκης Κεραμέως αφαιρούσε οποιαδήποτε προοπτική λειτουργίας του τμήματος στην Ηγουμενίτσα.

Το δε τμήμα της Άρτας υποτίθεται θα «ολοκλήρωνε ακαδημαϊκά τη σχολή Γεωπονίας» και τέλος, οι Μηχ. Μηχανικοί στα Γιάννενα, δικαιολογούνταν ως εξής, το 2018: «Η ένταξη του εν λόγω τμήματος θα επιδράσει καταλυτικά στη δημιουργία πυρήνων διεπιστημονικών συνεργασιών και τεχνολογιών αιχμής, καθώς το αντικείμενό του θα εντείνει τις συνέργειες και θα ενισχύσει τη συμπληρωματικότητα των τριών υπαρχόντων τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής».

Σειρά στις καταργήσεις αναμένεται να πάρουν εν ενεργεία τμήματα, τα οποία η κυβέρνηση υπονομεύει σταθερά εδώ και καιρό, είτε με υποχρηματοδότηση, είτε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back