ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Φωτιά στις φοιτητικές κατοικίες Ιωαννίνων: Η πρυτανεία, η πυροπροστασία και η έρευνα για τα αίτια

Εικόνα του άρθρου Φωτιά στις φοιτητικές κατοικίες Ιωαννίνων: Η πρυτανεία, η πυροπροστασία και η έρευνα για τα αίτια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2024, 14:42
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Περίπου στις 4 το πρωί της Τετάρτης, 3 Απριλίου, οι ένοικοι των Γ’ φοιτητικών κατοικιών στην πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων (απέναντι από το κτίριο όπου στεγάζεται η Επιτροπή Ερευνών), ξύπνησαν από τους καπνούς.

Ένα δωμάτιο, στον τρίτο όροφο, από την πλευρά της λεωφόρου Νιάρχου είχε πάρει φωτιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρυτανείας, λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας και έπεσε νερό, ενώ άμεσα κλήθηκε η πυροσβεστική.

Η πυροσβεστική, με ανακοίνωσή της, στις 4.32 το πρωί ενημέρωσε ότι έσπευσαν επί τόπου 4 υδροφόρα, το ΕΚΑΒ, καθώς και ο υποδιοικητής του Β’ πυροσβεστικού σταθμού, ο διοικητής και ο συντονιστής της Πυροσβεστικής Ηπείρου.

Μια φοιτήτρια, η πρώτη που αντιλήφθηκε τους καπνούς και μια ακόμα, μεταφέρθηκαν προληπτικά, με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με την πρυτανική αρχή, επί τόπου βρέθηκαν άμεσα η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου και ο αντιπρύτανης Γιάννης Λεονάρδος.

«Για την διαπίστωση της αιτίας που προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς, διενεργείται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ένοικοι μεταφέρθηκαν για να διανυκτερεύσουν στο κλειστό γυμναστήριο του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρυτανείας, η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας έχει δραστηριοποιηθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες για την μεταστέγαση των φοιτητών/τριών σε διαθέσιμα δωμάτια των Φοιτητικών Κατοικιών εντός της ημέρας.

«Για την αποκατάσταση των ζημιών θα ακολουθήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Η ασφαλής διαβίωση των φοιτητών/τριών στα κτήρια των Φοιτητικών Κατοικιών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο έτος (καταγραφή δωματίων, νέος Κανονισμός λειτουργίας, ενέργειες για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων κτλ)» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επισημαίνει δε ότι «υφίσταται σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας και υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας».

Στην ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική κατήγγειλε ότι το σύστημα πυροπροστασίας δεν λειτούργησε. Η μεν πυρόσβεση ενεργοποιήθηκε, σύμφωνα όμως με φοιτητές-τριες που ήταν στο συμβάν, δεν χτύπησε συναγερμός και η φωτιά έγινε αντιληπτή από τους καπνούς.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται το πόρισμα της πυροσβεστικής, για τα αίτια.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back