Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Περιμένοντας τους αριθμούς εισακτέων

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Περιμένοντας τους αριθμούς εισακτέων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2024, 08:49

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει πληγεί σοβαρότατα από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, χάνοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του αριθμού εισακτέων μόνο το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Η μείωση κατά 22,13% τη συγκεκριμένη χρονιά, ήταν η μεγαλύτερη στα ιδρύματα της χώρας.

Μέσα σε τρία χρόνια εφαρμογής του μέτρου, τα Γιάννενα έχασαν 2.644 πρωτοετείς.

Αυτή, είναι μια απώλεια που μπορεί να τη δει κανείς στις έρημες, τα απογεύματα, σχολές, αλλά και να την «ανιχνεύσει» και στην πόλη: λιγότερη φοιτητική κίνηση, μικρότερες παραμονές, εξεταστική, airbnb και πίσω στο πατρικό σπίτι.

Η ακρίβεια και τα ύψη των ενοικίων στα Γιάννενα, δεν βοήθησαν…

Η ανησυχία για το μέλλον τμημάτων και σχολών, εμφιλοχωρεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ειδικά με το νόμο που νομιμοποίησε τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Ο πρώην αντιπρύτανης και νυν αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Μηνάς Πασχόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος, θα επιβιώσουν συγκεκριμένα τμήματα του ιδρύματος.

Επίσης, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα, κυρίως αθηναϊκών μέσων, που στέκονται όμως στην «επιφάνεια» των αριθμών. Εξ ου και ανακοινώσεις των τμημάτων που διαβεβαιώνουν ότι «όλα πάνε καλά» και πως προσφέρουν υψηλό επίπεδο σπουδών, καθώς γνωρίζουν ότι πλέον, ο ανταγωνισμός μεταξύ πανεπιστημίων και τμημάτων θα καθορίσει και τη βιωσιμότητά τους.

Κάτι που υπό κανονικές ακαδημαϊκές συνθήκες, θα έπρεπε να συμβαίνει μόνο στο αγαπημένο, τηλεοπτικό Community…

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έπαψε να είναι ένα καλό πανεπιστήμιο, παρότι έχει πληγεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και από τη μόνιμη στοχοποίηση του ακαδημαϊκού χώρου, στην Ελλάδα.

Σήμερα, υποχρεούται να επιβιώνει με λιγότερα από τα μισά χρήματα που λάμβανε το 2009.

Θεωρητικά, η μείωση του φοιτητικού πληθυσμού είναι «μια κάποια λύσις». Ωστόσο, δεν υπήρχε χειρότερη συγκυρία για τα τμήματα, να επενδύσουν σε ένα παλιό τους αίτημα, την υποδοχή όσων πρωτοετών εκτιμούσαν αυτά ότι μπορούσαν να στηρίξουν ακαδημαϊκά.

Για πολλά χρόνια, όταν το μότο ήταν «κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ» και «περνάνε οι δύο στους τρεις», πράγματα που τα χρησιμοποιούσαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, τα τμήματα ζητούσαν σαφώς λιγότερους εισακτέους, χωρίς ποτέ τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται. Κάποια ήταν απλά σε καλύτερη μοίρα.

Η ΕΒΕ έμοιασε σαν ένα «παράθυρο ευκαιρίας». Ωστόσο, οι πραγματικές διαστάσεις του μέτρου δεν είχαν να κάνουν με την εκπαιδευτική ποιότητα του φοιτητικού πληθυσμού, αλλά με τη δημιουργία «χώρου» για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Φέτος, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων έχει καθυστερήσει. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος εκτίθεται πολιτικά για πρώτη φορά σε «δύσκολο υπουργείο» και δεν καταγράφει δα και εντυπωσιακές επιδόσεις, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει «ήπια αύξηση» των εισακτέων.

Ο αριθμός τους δε, αναμένεται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Είναι καιρός να μάθει ο κ. Πιερρακακης ότι το υπουργείο Παιδείας είναι κάτι περισσότερο και δυσκολότερο ασφαλώς από ψηφιοποίηση των αρχείων των σχολείων,των βαθμών ,των απουσιών των μαθητών και αποστολών μέιλ στους γονείς . Πολύ περισσότερο!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back