ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Μεταφορά για να είναι βιώσιμο το τμήμα»

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Μεταφορά για να είναι βιώσιμο το τμήμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2022, 15:32
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ενώ το κλίμα στην Πρέβεζα για τη σταδιακή απώλεια του τμήματος Λογιστικής και οι αντιδράσεις είναι πολλές και ποικίλες, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δια του πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του αντιπρύτανη Σπύρου Γεωργάτου, πήρε επίσημα θέση για το θέμα.

Αυτή είναι σε αδρές γραμμές, ότι το πρώτο έτος του τμήματος από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (με το φετινό μηχανογραφικό) θα εισαχθεί στα Ιωάννινα και τα υπόλοιπα, μέχρι αποφοίτησης, θα παραμείνουν στην Πρέβεζα. Το τμήμα δηλαδή θα μεταφερθεί στα Ιωάννινα προκειμένου να «παραμείνει βιώσιμο».

Ο κ. Αλμπάνης ανέτρεξε στα της συγκλήτου, αλλά και στην απόφαση του ίδιου του τμήματος που κατά πλειοψηφία, είναι υπέρ της μεταφοράς στα Ιωάννινα. Έτσι, η σύγκλητος με 22 ψήφους υπέρ, αποφάσισε να μεταφέρει το τμήμα στα Ιωάννινα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ανάλογη απόφαση έχει πάρει και η κοσμητεία της σχολής Οικονομικών, με τη λογική ότι η συνύπαρξη των δύο τμημάτων (Οικονομικού-Λογιστικής) θα είναι ακαδημαϊκά ωφέλιμη.

Ο πρύτανης είπε επίσης ότι παρατέθηκαν τα θετικά, ότι οι απόφοιτοι έχουν σαφή επαγγελματικά δικαιώματα και ότι είναι αυτοδύναμο τμήμα με ελκυστικά μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.λπ και τα αρνητικά, ότι έχει λίγους εισακτέους-ες και «προβληματικές υποδομές» όπως είπε, όπως η σίτιση-στέγαση για τους φοιτητές-τριες και η συγκοινωνία. Έριξε έτσι και ένα μερίδιο ευθύνης στις τοπικές αρχές που πολλάκις έχουν δεχθεί κριτική ότι δεν έχουν στηρίξει τη λειτουργία του τμήματος.

Η βασικότερη αιτία που απειλεί την ύπαρξή του, ειδικά ενόψει του νέου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας (και απειλεί επίσης τμήματα της Άρτας, όπως η Γεωπονική, αλλά ενδεχομένως-ακόμα και με πολύ λίγες πιθανότητες-των Ιωαννίνων), είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είναι η πολιτική επιλογή του υπουργείου να μειώσει τον φοιτητικό πληθυσμό και στη συνέχεια, να κλείσει ή να συγχωνεύσει τμήματα. Την πολιτική αυτή έχουν στηρίξει ή ανεχθεί οι «συμπλέοντες» πολιτικά με την κυβέρνηση, ακόμα και άνθρωποι που σήμερα διαφωνούν με τη μεταφορά του τμήματος, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου και ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος. Ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, δεν ήταν στη συνεδρίαση…

Ειδικά για τους δύο συγκεκριμένους, ό κ. Γεωργάτος είπε ότι «είχαν επιθετικό λόγο» στη σύγκλητο όπου παραβρέθηκαν και έθεσαν αποκλειστικά οικονομικά το θέμα με επιχειρήματα όπως «να μη στερηθεί η Πρέβεζα» ποσά ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γεωργάτος είπε επίσης ότι προειδοποίησαν ότι το κτίριο του τμήματος Λογιστικής «θα ανακτηθεί» από τον Δήμο και θα εξαναγκαστούν πρακτικά όλοι οι φοιτητές-τριες του τμήματος να φύγουν. Για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, ο κ. Γεωργάτος είπε ότι «δεν ήταν επιθετικός», αλλά ήταν «εκτός θέματος». Ο αντιπρύτανης διευκρίνισε ότι έτσι αντιλήφθηκε ο ίδιος τις τοποθετήσεις και ότι τα μεταφέρει «ψύχραιμα». Είπε επίσης, ότι η στάση των εξωπανεπιστημιακών «καυτηριάστηκε» και «κανένα απολύτως μέλος του οργάνου δεν υιοθέτησε τα επιχειρήματά τους».

Ο κ. Αλμπάνης παρέπεμψε επίσης στην έκθεση της ΕΘΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) που ακύρωσε τη λειτουργία νέων τμημάτων, όπως αυτό της Ηγουμενίτσας, αλλά και τις πιο πρόσφατες συστάσεις της για συγχωνεύσεις τμημάτων κ.λπ. Είπε ότι το πανεπιστήμιο «δεν θα αφήσει το τμήμα να χαθεί», κάτι που, όπως τόνισε, είναι σίγουρο ότι θα γινόταν από του χρόνου, με το νέο νόμο (και φυσικά, με άμεση πλέον ευθύνη του υπουργείου). Είπε ακόμα ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συνεχίσει να είναι παρόν στην Πρέβεζα με διάφορες δράσεις» και ότι ναι μεν το ίδρυμα στηρίζει την κοινωνική και οικονομική δομή της Ηπείρου, αλλά η βασική του αποστολή, είναι ακαδημαϊκή.

Στα της συγκλήτου, είπε ότι ο ίδιος τοποθετήθηκε στο τέλος, για να ακούσει τις απόψεις και να «μην επηρεάσει» και

Ο πρύτανης απάντησε σε ερωτήσεις λέγοντας ότι δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο με τη Γεωπονική στην Άρτα «γιατί η έδρα της σχολής είναι στην Άρτα, όπως επίσης και εγκαταστάσεις του πειραματικού τμήματος (θερμοκήπια κ.λπ.)». Υπερασπίστηκε τους διδάσκοντες-ουσες του τμήματος Λογιστικής που ψήφισαν υπέρ της μετακίνησης, λέγοντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών μένουν σε Πρέβεζα και Άρτα και τέλος, είπε ότι υπήρξε πρόταση συγχώνευσης με το Οικονομικό, αλλά ότι «είναι διαφορετικά τα γνωστικά αντικείμενα» και οι συμπτώσεις που υπάρχουν σε μαθήματα, μπορούν να «ωφελήσουν τα τμήματα» και να οδηγήσουν και σε κοινά μεταπτυχιακά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back