Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τμήμα Λογιστικής: Από Πρέβεζα, στα Ιωάννινα…

Εικόνα του άρθρου Τμήμα Λογιστικής: Από Πρέβεζα, στα Ιωάννινα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2022, 10:32
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Την κατά πλειοψηφία απόφαση να μεταφερθεί το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας στα Ιωάννινα πήρε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, με διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται και εντός πρυτανικής αρχής, αλλά τελικά να υπερισχύει η πρόταση του πρύτανη.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην οικονομική επίπτωση της απόφασης, στην τοπική κοινωνία, καθώς και  βουλευτές Πρέβεζας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας που συμμετείχε στη συνεδρίαση, αφήνει αιχμές κατά της συγκλήτου, λέγοντας ότι «έχοντας ως όχημα τον Νόμο Κεραμέως, που οδήγησε στη συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πήρε μια πρωτοφανή απόφαση». Κατηγορεί επίσης για «σιωπή και απουσία» του βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιου Γιαννάκη (που δεν ήταν στη συνεδριαση) από το αίτημα παραμονής του τμήματος και προαναγγέλλει κατάργηση της ΕΒΕ από μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπληρώνει ότι το τμήμα «διαθέτει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία ορίζουν τον ακαδημαϊκό λόγο ύπαρξής του», αλλά το μεταφέρει ο «ακραίος συγκεντρωτισμός και ο  πανεπιστημιακός υδροκεφαλισμός».

Ο κ. Μπάρκας αναφέρει ότι το 2018 το τμήμα δημιουργήθηκε «με καθαρά ακαδημαϊκούς λόγους», με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της συγκλήτου. Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές ωστόσο.

Το 2018 η αρχική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, όπως προέκυπτε από την αλληλογραφία του τότε υπουργού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ήταν να «ιδρυθεί Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης» χωρίς να διευκρινίζεται η χωροθέτηση. Ήδη, υπήρχε το ΤΕΙ Λογιστικής στην Πρέβεζα.

Στις συζητήσεις που έγιναν τότε εκφράστηκαν αρκετές επιφυλάξεις για την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα του τμήματος στην Πρέβεζα αλλά τελικά το νέο τμήμα έγινε και παρέμεινε εκεί, χάρη και στις πολιτικές παρεμβάσεις, όπως του τότε υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τότε, ο κ. Μπάρκας με ανακοίνωσή του έλεγε ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδες που  προέβλεπαν τη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού». Παρεμπιπτόντως, ο κ. Τσακαλώτος που κατάγεται από την Πρέβεζα, έγινε επίτιμος διδάκτορας το 2018, στο τμήμα Λογιστικής.

Το τμήμα είχε ήδη αναπτύξει ωστόσο ακαδημαϊκή ύπαρξη, καθώς είναι ένα από τα παλιότερα (ως ΤΕΙ), τμήματα στην Ήπειρο. Είναι το αποτέλεσμα συγχώνευσης των τμημάτων ΤΕΙ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής-Ελεγκτικής της Πρέβεζας, το 2013.

Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που προσφέρθηκαν, όπως πχ με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και τη δυνατότητα μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Ωστόσο, το εγγενές πρόβλημα των τμημάτων ΤΕΙ, όχι μόνο δεν λύθηκε με τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις (συγχνωεύσεις-ανωτατοποιήσεις), αλλά χρησιμοποιήθηκε για να υποβαθμιστούν. Η επίδραση της ΕΒΕ είναι σχεδόν καταδικαστική ποσοτικά σε μια σειρά τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δήμος Πρέβεζας κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι «εξαφάνισε» ψήφισμα κατά της ΕΒΕ πρόσφατα. Το τμήμα φέτος είχε μόλις 40 εισακτέους-ες για 229 θέσεις. Η «γραμμή» του υπουργείου πλέον είναι η συρρίκνωση του δημόσιου ακαδημαϊκού χώρου, αλλά μεταφέρει την ευθύνη στα ακαδημαϊκά όργανα, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα πάντα είναι οι «ακαδημαϊκοί λόγοι». Η μανιέρα της υπερεξειδίκευσης στην ανώτατη εκπαίδευση τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό με τα τοπικά συμφέροντα, οδήγησαν στην δημιουργία πολλών τμημάτων με αποσπασματικά προγράμματα σπουδών που καθιστούνταν «αναλώσιμα». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ένα τμήμα με προβλήματα όπως οι λίγοι εισακτέοι-ες -το οποίο έχει διαχρονικά το τμήμα της Πρέβεζας- πρέπει να οδηγείται μονοδρομικά στο κλείσιμο. Μια τέτοια εξέλιξη έχει βιώσει η Ηγουμενίτσα εδώ και αρκετό καιρό.

Σήμερα, το τμήμα Λογιστικής έχει 1.863 φοιτητές-τριες, 3 διοικητικούς υπαλλήλους και 17 άτομα ΔΕΠ. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη εν λειτουργία Οικονομικό τμήμα, το οποίο σε αρκετά σημεία υπερκαλύπτει ακαδημαϊκά το συγκεκριμένο αντικείμενο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back