Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επίσημα στην εποχή του Συμβουλίου Διοίκησης

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επίσημα στην εποχή του Συμβουλίου Διοίκησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2023, 17:08
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπήκε και επίσημα στην εποχή του Συμβουλίου Διοίκησης, με την τελετή αλλαγής της πρυτανικής αρχής, που έγινε σήμερα, 9 Ιανουαρίου, στην πανεπιστημιούπολη.

Ο απερχόμενος πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, τελευταίος εκπρόσωπος ενός οργάνου που εκλέχτηκε από πιο αντιπροσωπευτικό σώμα, έκανε έναν απολογισμό «χωρίς διαφάνειες, μιας και έχουν γίνει πολλοί», πριν παραδώσει τα πρυτανικά διάσημα στην Άννα Μπατιστάτου, τη δεύτερη γυναίκα που θα θητεύσει στην ανώτατη θέση διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε στη θέση του ιδρύματος στην Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά και το πώς εξελίχθηκε, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια.

Δεν έλειψε και η κριτική σε διάφορα σημεία του «νόμου Κεραμέως», την οποία ο κ. Αλμπάνης έκανε ενώπιον των κυβερνητικών βουλευτών κ.κ. Κεφάλα και Καλογιάννη, που κάθονταν στην πρώτη σειρά, στο κοινό.

Είπε για παράδειγμα ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «πλήγωσε» τα ιδρύματα, αλλά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφήνοντας και μια αιχμή για την απόφαση των τμημάτων κατά τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, που άφησε πολλές κενές θέσεις και στο τοπικό ίδρυμα.

Είπε επίσης ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν έχει θέση στα ιδρύματα «Εκφοβιστικές πολιτικές δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια» τόνισε, μεταφέροντας την πληροφόρηση ότι «τα στελέχη της ΟΠΠΙ παίρνουν φύλλα πορείας για αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας, όπου θα είναι πιο χρήσιμα».

Είπε ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει προϋπολογισμό περίπου 5 εκατ. Ευρώ, «το ένα τρίτο από το 2010, όταν το ίδρυμα λειτουργούσε με 15 σχολές».

Στάθηκε ιδιαίτερα και υποστήριξε την εξάπλωση και ανάπτυξη του ιδρύματος, αφήνοντας και μια «παρακαταθήκη» στη διάδοχό του: «Προτεραιότητες είναι και η θωράκιση των τμημάτων του ιδρύματος». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ωστόσο, περισσότερο κλίνει προς την περιστολή των ιδρυμάτων, ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» δικών της μέτρων…

Εν τέλει, ο απερχόμενος πρύτανης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έγινε ένα ίδρυμα «ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο, προσηλωμένο στη δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Ενδιάμεσα, χαιρέτισαν τα μέλη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης, εσωτερικά και εξωτερικά. Η αίθουσα τελετών «Γ. Μυλωνάς» ήταν σχεδόν γεμάτη, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο εκτελών χρέη δημάρχου Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, οι δήμαρχοι Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης και Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, κ.α.

Διαβάστε επίσης: Δύο πρυτάνισσες στα Γιάννενα

Η νέα πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, που σημειωτέον είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας,  πρώτη γυναίκα μετά από 50 χρόνια στη θέση, τόνισε ότι έχει εξοικείωση με τα προβλήματα, καθώς υπηρετεί στην θέση της προέδρου της Ιατρικής.

«Αντιλαμβάνομαι την ύψιστη τιμή αλλά και τη βαρύτατη ευθύνη» τόνισε και πρόσθεσε

«Αποστολή μας είναι η παραγωγή και μετάδοση της γνώσης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Προασπίζουμε τις αρχές της ελευθερίας, του σεβασμού και της δημοκρατίας. Συμβάλουμε στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών».

Πρόσθεσε κωδικά, τα εξής:

Πιστεύω στην ανάκαμψη επειδή δεν αποδέχομαι το μοιραίο χαρακτήρα της κρίσης

Είναι αναγκαία η ανάταξη της ακαδημαϊκής συλλογικότητας

Η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή για να προσλάβω τις διαφορετικές απόψεις και να εισηγηθώ την σύνθεση.

Έχω επίγνωση ότι θα πάρω αποφάσεις που δεν θα αρέσουν σε όλους

Το κοινό όφελος, που θα προκύψει, θα είναι απτό. Έχει περιεχόμενο και σχήμα

και,

Κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας

Απρόσκοπτη έκφραση ιδεών

Ιδρυματικοί κανόνες για διαφάνεια

Δημοκρατική λειτουργία της  Συγκλήτου

Πέραν από τα ήδη γνωστά σημεία, τα οποία είχε αναφέρει και στις «προγραμματικές θέσεις» (ενίσχυση διεθνούς θέσης του ιδρύματος, προσήλωση στις ακαδημαϊκές αξίες, πανεπιστήμιο-μοχλός ανάπτυξης κ.α.), η κα Μπατιστάτου αναφέρθηκε ξεχωριστά στη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, λέγοντας ότι η ίδρυση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογλίας «σε στενή συνεργασία με το διδακτικό και ερευνητικό προσπωικό, μπορεί να συμβάλει ώστε η περιφέρεια να γίνει Περιφέρεια εξωστρέφειας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».

 Πρόσθεσε ότι δίνει σημασία στην «πράσινη μετάβαση» του ιδρύματος και ότι «ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις, εξορθολογίζοντας πόρους και υποδομές, έχοντας εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, θα αναδείξουμε τα δυνατά σημεία, θα ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και δημιουργία. Ο τρόπος με τον οποίο το Π.Ι. υπερασπίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, αποτελεί συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back