ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Δύο πρυτάνισσες στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Δύο πρυτάνισσες στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2022, 21:00
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Με την ευκαιρία της εκλογής της Άννας Μπατιστάτου, καθηγήτριας Ιατρικής, στην πρυτανική θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ας θυμηθούμε και τη Χριστίνα Δεδούση, η οποία πέθανε το 2020.

Ο λόγος είναι ότι η Δεδούση, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής (Κλασική Φιλολογία), ήταν η πρώτη πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επίσης, από τις πρώτες του καθηγήτριες.

Τον Δεκέμβριο του 1964 εγγράφονται οι πρώτοι 216 φοιτητές και φοιτήτριες στη Φιλοσοφική Ιωαννίνων, το πρώτο τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (που λειτουργεί τότε ως παράρτημα του ΑΠΘ). Από τον Ιανουάριο του 1965 λειτουργεί κανονικά το τμήμα με τους  καθηγητές Στέλιο Καψωμένο, Σταμάτη Καρατζά, που ήταν μόνιμοι καθηγητές του ΑΠΘ, τους συμβασιούχους Δημήτρη Λουκάτο (Λαογραφία), Λάμπρο Χουσιάδα (Ψυχολογία) και Φάνη Κακριδή (κλασική Φιλολογία). Η Χριστίνα Δεδούση ήταν η έκτη καθηγήτρια του τμήματος, με μετάταξη από τη Μέση Εκπαίδευση και πρώτη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Γεννήθηκε το 1925 στην Καλαμάτα, σπούδασε στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ και ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 1969 εκλέχτηκε καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων.

Η Δεδούση έγινε και η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε πρυτανικό σχήμα του ιδρύματος, το 1974. Ήταν αντιπρύτανης (με πρύτανη τον Νικόλαο-Ηρακλή Γάγγα) και την επόμενη χρονιά, το 1975, έγινε η πρώτη γυναίκα στη θέση, με αντιπρυτάνεις τον Γάγγα και τον Σωτήρη Δάκαρη. Συμμετείχε ακόμα μια χρονιά στο πρυτανικό σχήμα ως αντιπρύτανης, την επόμενη (1976) με πρύτανη τον Δάκαρη και έτερο αντιπρύτανη τον Σοφοκλή Καραβέλα.

Η πρώτη καθηγήτρια και πρώτη πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πέθανε το 2020, σε ηλικία 95 ετών.

«Θεράπαινα του αρχαίου δράματος και ιδιαίτερα της Νέας Κωμωδίας, άφησε την επιστημονική της σφραγίδα με τις δημοσιεύσεις της (βιβλία-μονογραφίες, άρθρα και μελέτες αυστηρού επιστημονικού χαρακτήρα) σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και με τη συμμετοχή της σε σεμινάρια, ημερίδες ή Συνέδρια φιλολόγων. Τα παραπάνω αποτελούν ένα ταπεινό μνημόσυνο συναδέλφων και παλαιών μαθητών της, που είχαν την τύχη να την ακούσουν ως καθηγήτρια, να γευτούν τον άρτο της διδασκαλίας της που μοίραζε απλόχερα στις κατάμεστες αίθουσες, να αξιοποιήσουν τη βαθιά γνώση και αγάπη της για τον ελληνορωμαϊκό κόσμο» αναφέρει το ψήφισμα του Φιλολογικού Ιωαννίνων, για το θάνατό της, ομότιμης τότε, πρώτης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back