dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο πρυτάνεις στην Ήπειρο…

Εικόνα του άρθρου Δύο πρυτάνεις στην Ήπειρο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2017, 11:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την περασμένη Τετάρτη, αλλάζουν και επίσημα οι τίτλοι και τα αξιώματα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Σύμφωνα με το νέο νόμο για την Παιδεία που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με πολλές, άλλες σοβαρότατες, άλλες ανούσιες, ενστάσεις, στη Βουλή, στην Ήπειρο έχουμε δύο πρυτάνεις πλέον, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο (πρώην πια) ΤΕΙ Ηπείρου. Ακόμα, οι φοιτητές των ΤΕΙ ονομάζονται… φοιτητές επίσημα (μέχρι πρότινος ήταν σπουδαστές) και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ ονομάζονται μέλη ΔΕΠ.

Αυτά φυσικά είναι τα επουσιώδη. Τα ουσιώδη είναι πρώτον, εάν τα ΤΕΙ θα μπορέσουν να αυξήσουν συνολικά το ακαδημαϊκό τους κύρος και δεύτερον, εάν θα υπάρξουν κινήσεις συγχώνευσης με τα πανεπιστήμια, μερικής ή ολικής. Στην Ήπειρο, αυτή η προοπτική έχει πολύ ενδιαφέρον, καθότι από τη μια το ΤΕΙ έχει κάποια τμήματα που «πάσχουν» από φοιτητές. Έτσι και αλλιώς, η επιλογή της παρούσας κυβέρνησης κλίνει προς την «εθελοντική» συγχώνευση τμημάτων, ώστε να μην υπάρχει και πολιτικό κόστος.

Ήδη, στην Ήπειρο «τρέχει» ένα σύνολο προτάσεων από το ΤΕΙ προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία έχει μεν βάση (υπάρχει δηλαδή σχετική επιστολή και κάποιο ενδιαφέρον), αλλά η υλοποίησή της παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Βασικά σημεία «συνάντησης» των δύο ιδρυμάτων είναι το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας (για ένταξη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) και τα γεωπονικά τμήματα του ΤΕΙ, καθότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σκοπεύει να ιδρύσει Γεωπονική σχολή. Ωστόσο, μόνο απλή δεν θα είναι τυχόν συνεργασία, καθώς το πανεπιστήμιο θέτει πολύ αυστηρούς όρους (και δεν έχει και άδικο), για τέτοιου είδους συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Η βασική δέσμη όρων είναι η αξιολόγηση των τμημάτων των ΤΕΙ, καθότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση του ακαδημαϊκού επιπέδου, για διάφορους λόγους. Ο πιο ουσιαστικός είναι ότι μόνιμοι διδάσκοντες είναι πολύ λίγοι, αλλά και ότι τα τμήματα του ΤΕΙ έχουν λίγους διδάσκοντες οι οποίοι διαθέτουν ακαδημαϊκούς τίτλους ακριβώς στο επιστημονικό αντικείμενο και όχι σε παραπλήσια.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πολύ επιφυλακτικό στη «διασπορά» του ιδρύματος σε πολλές πόλεις, έχοντας ήδη την όχι καλή, παλιότερη εμπειρία του Αγρινίου.

Το σίγουρο είναι ότι ο νόμος του υπουργείου Παιδείας δεν πρόκειται να «ανωτατοποιήσει» τα ΤΕΙ στην ουσία του πράγματος, απλώς αλλάζοντας τις ονομασίες. Ο απώτερος σκοπός, η συγχώνευση δηλαδή τμημάτων και ιδρυμάτων, έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3