ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Πανεπιστήμιο 35.000 φοιτητών

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο 35.000 φοιτητών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2018, 16:39
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως θα προκύψει από το νόμο απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου, θα έχει σχεδόν 35.000 εγγεγραμμένους φοιτητές και φοιτήτριες. Αυτόματα, η εξέλιξη αυτή θα μετατρέψει το νέο ίδρυμα σε ένα από τα πολυπληθέστερα της Ελλάδας, μια εξέλιξη με πολλές επιπτώσεις.

Καταρχάς, οι αριθμοί: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 21.941 προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, 1.774 υποψήφιοι διδάκτορες και 1.518 μεταπτυχιακοί.


Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία του ΤΕΙ Ηπείρου, είναι εγγεγραμμένοι 9.137 προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες και 178 μεταπτυχιακοί.

Στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους που διανύουμε λοιπόν και χωρίς τις πτυχειοδοτήσεις, τα δύο ιδρύματα θα έχουν συνολικά 34.458 φοιτητές και φοιτήτριες, σε όλα τα ακαδημαϊκά στάδια.

Σημειώστε ότι σε αυτό τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι εισακτέοι του επόμενου ακαδημαϊκού έτους στα νέα τμήματα που δημιουργούνται από το νόμο.

Φυσικά, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πραγματικό, καθημερινό πληθυσμό των δύο ιδρυμάτων. Σχολές και τμήματα, ειδικά του ΤΕΙ που «φυτοζώησαν» τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίζουν αρκετά μεγάλους αριθμούς εγγεγραμμένων, χωρίς αυτοί να ανταποκρίνονται στην πραγματική καθημερινότητα.

Μια βασική ανησυχία που την εκφράζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, είναι πώς θα εξυπηρετηθεί αυτός ο αριθμός, τόσο στην «πραγματική ζωή», όσο και στη… γραφειοκρατική.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διδάσκουν 473 καθηγητές και καθηγήτριες. Στο ΤΕΙ, διδάσκουν 90 καθηγητές ΔΕΠ, ενώ εργάζονται και άλλα 48 άτομα, ως έκτακτοι.

Σε αυτούς τους αριθμούς συμπεριλαμβάνονται και οι καθηγητές εφαρμογών, για τους οποίους το πανεπιστήμιο θέτει βέτο στην ένταξή τους στις βαθμίδες ΔΕΠ, γιατί δεν έχουν διδακτορικό τίτλο.

Πρακτικά, το νέο ίδρυμα θα αποκτήσει μια σχέση διδάσκοντα-φοιτητή που θα κυμαίνεται γύρω στο 1 προς…57, αναλογία καθόλου βολική.

Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και με το διοικητικό προσωπικό. Η «περιπέτεια» της διαθεσιμότητας το 2013, άφησε τα δύο ιδρύματα με περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται θα έλυνε.  To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει 214 διοικητικούς υπαλλήλους, που φτάνουν μαζί με το ειδικό προσωπικό (ΕΤΕΠ κ.λπ). τα 349 άτομα. Από την άλλη, το μόνιμο προσωπικό του ΤΕΙ στη διοίκηση είναι 90 εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Ήδη, το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών είναι από τα βασικά ζητήματα στον προεκλογικό διάλογο, ενόψει των πρυτανικών εκλογών.

Η αύξηση του πληθυσμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναμένεται να προσθέσει πόντους σε κάποιες από τις διεθνείς λίστες πανεπιστημίων που βασίζονται σε ποσοτικά κυρίως μεγέθη. Από την άλλη, το ακαδημαϊκό ίδρυμα των Ιωαννίνων πάντα ασφυκτιούσε λόγω των υποδομών που δεν επαρκούσαν. Από την Ακαδημία και το παλιό Χατζηκώστα, στο πανεπιστήμιο στη Δομπόλη και τα προκάτ, αργότερα στην πανεπιστημιούπολη, με νέα κτίρια που χτίζονταν για ανάγκες μικρότερες από τις πραγματικές (όπως στη Φιλοσοφική), μέχρι σήμερα, στη διαμάχη για τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής, το πρόβλημα παραμένει.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back