ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Πρωτοποριακή επέμβαση στη Νευροχειρουργική

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Πρωτοποριακή επέμβαση στη Νευροχειρουργική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2022, 16:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λόγο για μια πρωτοποριακή επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο κάνει λόγο η διοίκηση του Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μια επέμβαση με χρήση 5-αμινολεβουλινικού οξέος (5-ALA) για τη χειρουργική εξαίρεση κακοήθους όγκου εγκεφάλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η χρήση του 5-αμινολεβουλινικού οξέος επιτρέπει τον φθορισμό και αναγνώριση του όγκου διεγχειρητικά με τη χρήση ειδικού τύπου μικροσκοπίου που διαθέτει η Νευροχειρουργική Κλινική. «Έτσι μπορεί να γίνει αναγνώριση και πιο εκτεταμένη εξαίρεση του νεοπλασματικού ιστού, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με υψηλής κακοήθειας γλοιώματα εγκεφάλου» σημειώνεται.

Επιπλέον, έγινε διεγχειρητική χρήση νευροπλοηγού « που διέθετε αλγόριθμο νέας τεχνολογίας για δεσμιδογραφία, κάτι που επιτρέπει τη χαρτογράφηση σημαντικών οδών του εγκεφάλου και επομένως την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσπέλασης, με σκοπό την αποφυγή  μόνιμου νευρολογικού ελλείμματος μετεγχειρητικά» όπως προστίθεται

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Σπυρίδωνα Βούλγαρη, καθηγητή Νευροχειρουργικής, τον Γιώργο Αλεξίου, επίκουρο καθηγητή Νευροχειρουργικής και τον Γιώργο Καφρίτσα ειδικευόμενο γιατρό Νευροχειρουργικής,  και με τη συμμετοχή της αναισθησιολόγου Μαρίας Μπόλοση, επιμελήτριας Α’, Κυριάκο Σουλιώτη, ειδικευόμενο ιατρό Αναισθησιολογίας, και Παρασκευής Αγγελάκη, νοσηλεύτριας του αναισθησιολογικού τμήματος. Νοσηλεύτριες του χειρουργείου ήταν η Παναγιώτα Βασιλείου και η Νατάσα Τσιάνου.

«Η σύγχρονη πανδημία δεν ανέκοψε τις προσπάθειες της διοίκησης, του ιατρικού και του νοσηλευτικού Προσωπικού του ΠΓΝΙ για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν αναγάγει το ΠΓΝΙ σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων, και αποδεικνύουν ότι το τριτοβάθμιο δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης Ιατρικής» αναφέρει η διοίκηση η οποία συγχαίρει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.


* Photo credit: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back