Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή επέμβαση αντιμετώπισης ελεφαντίασης

Εικόνα του άρθρου Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή επέμβαση αντιμετώπισης ελεφαντίασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2022, 21:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια πρωτοποριακή επέμβαση αντιμετώπισης ελεφαντίασης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε 26χρονη από την Κάλυμνο, στο ειδικό τμήμα Λεμφοιδήματος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου το οποίο ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα που ανέλαβε την ασθενή.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου, η ασθενής σε ηλικία 6 ετών διαγνώσθηκε με νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μια σοβαρή νόσο, η οποία προκάλεσε την ανάπτυξη μεγάλων όγκων των νεύρων μέσα στην πύελο, στον γλουτό και στον αριστερό μηρό. 

Στη συνέχεια, παρουσίασε παραμορφώσεις στο σκελετό της και χρειάστηκαν ορθοπαιδικές επεμβάσεις για τη διόρθωση της ανισοσκελίας. Σε ηλικία 15 ετών η παραμόρφωση δημιούργησε λεμφοίδημα στο αριστερό κάτω άκρο, που σταδιακά εξελίχθηκε σε ελεφαντίαση. 

Οι θεράποντες ιατροί της έκριναν ότι η νευροϊνωμάτωση είναι ανεγχείρητη και για την αναστολή της νόσου ξεκίνησαν τη χορήγηση ειδικών ογκοστατικών φαρμάκων. Παρά τον έλεγχο της ανάπτυξης του όγκου, η ελεφαντίαση χειροτέρευε και η ασθενής αδυνατούσε να περπατήσει ή να κινηθεί ελεύθερα. Πλέον, η 26χρονη, που παρακολουθείται για την μετεγχειρητική της πορεία στο Νοσοκομείο, μπορεί να ελπίζει ότι η καθημερινότητά της θα αλλάξει και θα ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, διήρκησε 6 ώρες και, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ιατρός κ. Διονυσίου, ονομάζεται δερμολιπεκτομή και μικροχειρουργική αποκατάσταση του λεμφικού συστήματος με λεμφοφλεβικές αναστομώσεις. 

Η νόσος του λεμφοιδήματος έχρηζε εξειδικευμένης ιατρικής αντιμετώπισης με σκοπό να προσφέρει στη νεαρή ασθενή βελτίωση της ποιότητας ζωής της, καθώς από την παιδική ηλικία ταλαιπωρείται με ορθοπαιδικές επεμβάσεις και θεραπείες, που ωστόσο δεν της χάρισαν την ελευθερία να κινείται εύκολα και να περπατά φυσιολογικά. 

Το ειδικό τμήμα Λεμφοιδήματος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, υπό την εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ Δημήτρη Διονυσίου και τη διεύθυνση της καθηγήτριας Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ Ευτέρπης Δεμίρη, ήταν η μόνη κλινική στην Ελλάδα που ανέλαβε την αντιμετώπιση της ασθενούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back