ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πανελλήνιο συνέδριο για την επιληψία στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Πανελλήνιο συνέδριο για την επιληψία στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2022, 20:09
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στα Γιάννενα θα γίνει το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο κατά της Επιληψίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Epirus Palace, από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου, από τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας.

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα, η επιληψία είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστώντας την μια από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές. Στην Ελλάδα περίπου 85-90.000 άτομα έχουν επιληψία. Η άγνοια, η κοινωνική προκατάληψη, η απρόβλεπτη κρίση, η ανησυχία για το μέλλον σχετικά με την εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια, οδήγηση, ασφάλεια καθώς και η υπερπροστασία των παιδιών με επιληψία είναι προβλήματα που σχετίζονται με τη σωστή διάγνωση και ενημέρωση. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα, έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη ζωή όσων έχουν πληγεί από επιληψία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ποσοστό γύρω στο 30% έχει διαγνωστεί λάθος ότι έχει επιληψία.

Μία μέρα πριν, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, θα γίνει μια προσυνεδριακή ενότητα με θέμα «Η επιληψία από τη σκοπιά των νοσηλευτών». Επίσης, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, έχει προγραμματιστεί επιστημονική ενότητα παιδονευρολογίας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί συνεδρία ανοιχτή στο κοινό. Προσκεκλημένη η τραγουδίστρια Θωμαή Απέργη, η οποία θα μοιραστεί την προσωπική της εμπειρία με την επιληψία.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων και του στιγματισμού.

«Η κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας ενός δημόσιου προσώπου, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους» σημειώνεται.

Δράση ευαισθητοποίησης για τη δωρεά μυελού των οστών

Κατά το συνέδριο θα «τρέχει» και δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την εθελοντική δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, καθώς και νέες εγγραφές εθελοντών δοτών σε συνεργασία με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας».

Η ομάδα φέρει την ονομασία «Will you Marrow me?» και είναι μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, η οποία απαρτίζεται από προπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής.

Οι δωρεές και οι εγγραφές, θα πραγματοποιούνται τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

Παρασκευή 23/09, 14:00 - 18:15

Σάββατο 24/09, 14:45 - 18:15

Κυριακή 25/09, 10:15 – 15:30

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back