ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πάμε για νέα κλεισίματα τμημάτων;

Εικόνα του άρθρου Πάμε για νέα κλεισίματα τμημάτων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2020, 12:26
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το σχέδιο ενός νέου νόμου-πλαίσιο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση επεξεργάζεται εδώ και καιρό το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το «Βήμα», οι ανακοινώσεις πλησιάζουν και το σχέδιο που παρουσιάζει, μοιάζει αρκετά με σχέδια προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου.

Βασικό σημείο, είναι η κατάργηση τμημάτων. Η πάγια τακτική του κλεισίματος πανεπιστημιακών τμημάτων και γενικώς, σχολικών και διδακτικών δομών δεν είναι κάτι καινούργιο στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την εκπαίδευση-την εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμα και από το «νόμο Γαβρόγλου» δεν έλειψαν οι «τεμαχισμοί» τμημάτων και γνωστικών αντικειμένων.

Σύμφωνα με το «Βήμα», το νέο σχέδιο ουσιαστικά θα φέρει νέο τρόπο εισαγωγής σε σχέση με τις βάσεις, με βαθμό που θα διαμορφώνεται από το μέσο όρο πανελλαδικής επίδοσης των υποψηφίων, σε συνδυασμό με αναπροσαρμογή βάσης από το ίδιο το τμήμα.

Αυτή, αναμένεται να είναι μια από τις δύο ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις εξετάσεις του 2021. Η άλλη, είναι η περικοπή τμημάτων με ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε το 2013.

Τα βασικά τμήματα που θα «κοπούν», σύμφωνα πάντα με το «Βήμα», θα είναι τμήματα ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστημιακά με το νόμο Γαβρόγλου. Πολλά από αυτά τα τμήματα (όπως και άλλα νεοϊδρυθέντα…) δεν στελεχώθηκαν ποτέ με διδακτικό και άλλο προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back