Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Παιδορθοπεδική: Μια σημαντική ιατρική υποειδικότητα

Εικόνα του άρθρου Παιδορθοπεδική: Μια σημαντική ιατρική υποειδικότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2022, 11:49
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η Παιδορθοπαιδική είναι σημαντική υποειδικότητα της ορθοπεδικής και επικεντρώνεται στα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, εξαιτίας της έναρξης πολλών ορθοπεδικών προβλημάτων κατά την παιδική ηλικία. Οι αρθρώσεις δημιουργούνται αρχικά ως σχισμές για να ακολουθήσει η χονδρογένεση και ο σχηματισμός της αρθρικής κοιλότητας. Ο φλοιός των οστών αυξάνει σε πάχος σε όλη την παιδική ηλικία. Η αύξηση του πάχους προσφέρει στο οστό αυξημένη αντοχή στον εφελκυσμό αλλά μικρή ελαστικότητα. Η κινητική ανάπτυξη αξιολογείται με την ηλικία απόκτησης κινητικών δεξιοτήτων π.χ. Τα νεογνά ελέγχουν τη θέση του κεφαλιού κατά τον 3ο μήνα, κάθονται στον 6ο μήνα, στέκονται στον 12ο μήνα και περπατούν χωρίς υποστήριξη τον 15ο μήνα.

 ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ

Τα κατάγματα ευθύνονται για το 15% όλων των τραυματισμών στα παιδιά. Οι κακώσεις των παιδιών όχι μόνο διαφέρουν από των ενηλίκων αλλά ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Νεογνά, παιδιά και έφηβοι υφίστανται διαφορετικές κακώσεις. Τα αγόρια τραυματίζονται συχνότερα από τα κορίτσια. Οι κακώσεις και το ποσοστό των καταγμάτων αυξάνουν με την ηλικία. Οι κακώσεις αποτελούν μέρος της ζωής ενός παιδιού. Τα κατάγματα γίνονται περισσότερο συχνά όσο αυξάνουν οι αθλητικές δραστηριότητες. Η συνηθέστερη θέση τραυματισμού είναι ο καρπός. Η ηλικία επηρεάζει το είδος του τραυματισμού.

Η δυνατότητα ανακατασκευής επιδρά σημαντικά στον τρόπο αντιμετώπισης των παιδιατρικών καταγμάτων. Το μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών είναι διαφορετικό από των ενηλίκων γεγονός το οποίο ερμηνεύει γιατί τα κατάγματα στα παιδιά διαφέρουν. Αυτές οι διαφορές μειώνονται προοδευτικά με την πάροδο της ηλικίας.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Σκολίωση είναι μία παραμόρφωση του σχήματος της σπονδυλικής στήλης αλλά και του θώρακα που μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες. Είναι αρκετά συχνή, πιο συχνή απ’ ότι γενικά πιστεύεται και η συχνότητα της ποικίλει στις διάφορες χώρες.

Η σκολίωση ή οποιαδήποτε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης δεν θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα αν δεν οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα μετέπειτα – δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά έχει σοβαρές συνέπειες. Αν και κάποιες ελαφρές περιπτώσεις σκολίωσης μπορεί να μην συνοδεύονται από σημαντικά προβλήματα, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η παραμόρφωση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και μετά την εφηβική ηλικία με συνέπειες για τον νέο ενήλικα.

“Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται όταν εκτός από την σκολίωση το παιδί παραπονείται και για πόνο στην ράχη ή χαμηλά στην μέση, περίπτωση κατά την οποία η άμεση εξέταση από ειδικό είναι επιβεβλημένη”.  ( ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ METROPOLITAN )

Ο Κωνσταντίνος A. Φραγκόπουλος είναι Ορθοπαιδικός ΧειρουργόςΠαιδορθοπαιδικός στο Metropolitan και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Κορυδαλλό και στο Κερατσίνι. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A. ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ - ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΩΝ

ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back