ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε ζητά ενημέρωση για τις παροχές

Εικόνα του άρθρου Ο Σόιμπλε ζητά ενημέρωση για τις παροχές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2016, 17:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση για τις παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους ζητά από τους θεσμούς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και το γερμανόφωνο Ρόιτερς  ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε  υπέβαλε αίτημα στους θεσμούς να μελετήσουν κατά πόσον τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για χορήγηση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά συνάδουν με το Μνημόνιο έχει καταθέσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την είδηση μετέδωσαν αρχικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης και τις επιβεβαίωσαν στην Deutsche Welle εκπρόσωποι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σόιμπλε έχει διαμηνύσει στους θεσμούς ότι περιμένει απάντηση το ταχύτερο δυνατό και συνδέει μάλιστα το ζήτημα άμεσα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συνάδουν με τις ελληνικές υποχρεώσεις η ελάφρυνση μπορεί να καθυστερήσει.

Παράλληλα, σε ένα έμμεσο μήνυμα τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο εάν όλες οι πλευρές τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Από την πλευρά της η Κομισιόν δεν πήρε αποστάσεις από την κίνηση Σόιμπλε. Η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιντχαρτ απέφυγε να διαψεύσει ότι μπορεί να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στις εξαγγελίες Τσίπρα και τυχόν «πάγωμα» της ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γ. Παππά, οι δηλώσεις εντάσσονται στις γενικότερες εκπεφρασμένες θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε και στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με το ΔΝΤ, προς το οποίο απευθύνει σύμφωνα με την Bild, προειδοποιήσεις να μην χαλαρώσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για περικοπές.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό που επί επτά χρόνια αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα και κάνει όλες αυτές τις θυσίες είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Όλα όσο κάνουμε είναι απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αντιδράσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στις παροχές.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από ευρωπαϊκές κρίσεις και αυτό το ζήτημα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Καλούμε τους εταίρους να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, είπε ο πρωθυπουργός..

Δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από τους ακραίους κύκλους των δανειστών μας, είπε ο πρωθυπουργός.  Είναι όμως παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από την αντιπολίτευση. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση είναι ΔΝΤ-πολίτευση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back