ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσίπρας-Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία για δεύτερη αξιoλόγηση

Εικόνα του άρθρου Τσίπρας-Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία για δεύτερη αξιoλόγηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2016, 23:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκονται Ελλάδα και θεσμοί εκτιμούν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή τους σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη ως σύνολο αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις. Επισήμανε ότι, η Ελλάδα ως χώρα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο αναφορικά με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας. 

«Γι’ αυτό πιστεύω», υπογράμμισε, «ότι τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές», σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη αποδείξει τη βούληση μας και πως όμως περιμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό, περιγράφοντας ως ορόσημο το κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Ο ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Στο μεταξύ σαφή θέση υπέρ μιας λύσης για το ελληνικό χρέος πήρε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της εξέτασης του ελληνικού προγράμματος είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης, πόσο μάλλον της Ελλάδας, να υπάρξει μια λύση, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για το ελληνικό χρέος. Στις 7 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Εurogroup, προετοιμάστηκαν τα πρώτα μέτρα, ελπίζουμε ότι θα συμφωνηθούν στην επόμενη (5 Δεκεμβρίου), θέλουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας»,  είπε ο κ. Ντράγκι.

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Μια νέα πρόταση προς τους δανειστές κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 από το 3,5 στο 2,5%, με δέσμευση από την ελληνική πλευρά η νέα αυτή μονάδα να κατευθυνθεί στη μείωση φόρων και κοινωνικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο τον τελευταίο χρόνο» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε ο συμβιβασμός του ταμείου με κάποιες χώρες της Ευρώπης να γίνει στις δικές μας πλάτες». «Δεν είναι ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, το υψηλόβαθμο στελέχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ τόνισε: «Αναζητούμε λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του. Οι θετικές εξελίξεις στο χρέος και η επιτυχής ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα συνυπολογιστούν από την ΕΚΤ στην απόφασή της για να συμπεριλάβει και τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back