ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει εγκαταστάσεις σιτηρών

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει εγκαταστάσεις σιτηρών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2023, 16:37
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία σφυροκόπησε την Παρασκευή για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τις ουκρανικές εγκαταστάσεις εξαγωγής τροφίμων.

Οι άμεσες επιθέσεις στα σιτηρά της Ουκρανίας, βασικό τμήμα της παγκόσμιας αλυσίδας τροφίμων, ακολούθησαν την υπόσχεση του Κιέβου να αψηφήσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών του, μετά την απόσυρση της Μόσχας αυτή την εβδομάδα από τη συμφωνία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

«Δυστυχώς, χτυπήθηκαν οι τερματικοί σταθμοί σιτηρών μιας γεωργικής επιχείρησης στην περιοχή της Οδησσού. Ο εχθρός κατέστρεψε 100 τόνους μπιζέλια και 20 τόνους κριθάρι», δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεγκ Κίπερ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, είπε. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έδειχναν μια φωτιά να καίει ανάμεσα σε τσαλακωμένα μεταλλικά κτίρια που φαίνονταν να είναι αποθήκες, καθώς και ένα κατεστραμμένο όχημα πυρόσβεσης.

Η Μόσχα έχει περιγράψει τις επιθέσεις ως εκδίκηση για ένα ουκρανικό χτύπημα σε μια ρωσικής κατασκευής γέφυρα προς την Κριμαία - την ουκρανική χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.

Η Ρωσία δήλωσε χθες ότι θα θεωρήσει όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά ύδατα θα μεταφέρουν ενδεχομένως όπλα. Το Κίεβο απάντησε αργότερα εκδίδοντας παρόμοια προειδοποίηση για τα πλοία που κατευθύνονται προς τη Ρωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας είχε εξασκηθεί στην εκτόξευση πυραύλων σε «πλωτούς στόχους» και στη σύλληψη πλοίων. Ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης σε πλοία.


Άνοδος τιμών

Οι επιθέσεις στις υποδομές εξαγωγής σιτηρών και η αντιληπτή απειλή για τη ναυτιλία οδήγησαν τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού αναφοράς του Σικάγο την Παρασκευή προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, καθώς οι έμποροι ανησυχούσαν για την προσφορά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει αργότερα σχετικά με τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» από την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον ασφαλή διάδρομο, η οποία, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής, είναι ζωτικής σημασίας για την αναχαίτιση της αυξανόμενης πείνας σε μια σειρά φτωχότερων χωρών.

Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στη συμφωνία για τα σιτηρά που ισχύει εδώ και ένα χρόνο χωρίς καλύτερους όρους για τις δικές της πωλήσεις τροφίμων και λιπασμάτων.

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιδιώκει να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, οι οποίες ήδη εξαιρούν τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων. Τα ρωσικά σιτηρά διακινούνται ελεύθερα μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την αγορά καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης και οι έμποροι λένε ότι η Ρωσία ρίχνει σιτάρι στην αγορά.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Ukrainian Armed Forces/Twitter




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back