ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επιμένει στην άρση περιορισμών για κτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Επιμένει στην άρση περιορισμών για κτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2024, 19:57
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία κάλεσε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ να άρει τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία, λέγοντας ότι αυτό θα «άλλαζε το παιχνίδι» στον πόλεμό της με τη Μόσχα, ενώ η Κίνα χαρακτήρισε την κριτική του ΝΑΤΟ για την υποστήριξή του προς τη Ρωσία μεροληπτική και κακόβουλη.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γέρμακ, δήλωσε «ικανοποιημένος» από τη δήλωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, αλλά πρόσθεσε:

«Οι εταίροι πρέπει να βγάλουν κάθε περιορισμό για χρήση όπλων όχι μόνο από το ουκρανικό έδαφος, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν (στις ρωσικές επιθέσεις), συμπεριλαμβανομένης της επικράτειας της Ρωσίας».

Είπε σε δημόσιο φόρουμ την τελευταία ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία δεν έχει περιορισμούς και ότι θα ήταν «ένα πραγματικό παιχνίδι που θα άλλαζε τα δεδομένα» αν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας μπορούσαν να άρουν όλους τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία από το 2022.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που δωρίζουν. Ορισμένα έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Κίεβο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, ενώ άλλα έχουν πει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός της Ουκρανίας.

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς στη χρήση των αμερικανικών όπλων, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, υποστηρίζοντας μια επίθεση εναντίον της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3