Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 77 μέρες πολέμου

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: 77 μέρες πολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2022, 22:13
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που έχει υποστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου καταιγισμό βομβαρδισμών, ενώ η κατάσταση στα άλλα μέτωπα του πολέμου στη νότια και την ανατολική Ουκρανία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. 

Παράλληλα το Κίεβο έκλεισε τις ροές φυσικού αερίου σε μια διαδρομή μέσω εδάφους που κατέχει η Ρωσία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Ακολουθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο την 77η μέρα του πολέμου από ανταποκρίσεις δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο πεδίο, επίσημες δηλώσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δυτικές πηγές, αναλυτές και διεθνείς οργανισμούς και ειδήσεις στο διπλωματικό επίπεδο και στον τομέα της ενέργειας.

 

Χάρκοβο 

Χθες βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την «υπεράνθρωπη δύναμη» των Ουκρανών στρατιωτικών, λέγοντας πως «οι κατακτητές διώχνονται σταδιακά από το Χάρκοβο». 

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, περίπου 30 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, βομβαρδίζεται από τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Οι τοποθεσίες Τσερκάσι Τίτσκι, Ρούσκι Τίτσκι, Ρούμπινε και Μπαϊράκ έχουν απελευθερωθεί» στην περιοχή αυτής της μεγάλης πόλης, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο στο Facebook. «Έτσι, ο εχθρός απωθήθηκε ακόμη πιο μακριά από το Χάρκοβο και οι κατοχικές δυνάμεις είχαν ακόμη λιγότερες ευκαιρίες να χτυπήσουν το περιφερειακό κέντρο».

Αλλά «η ένταση των βομβαρδισμών στην περιοχή του Χαρκόβου έχει αυξηθεί», σημείωσε επίσης.

 

Προσάρτηση της Χερσώνας;

Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.

«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε σήμερα ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.

Η περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό.

Η κατάληψη της Χερσώνας, που είναι η μόνη πραγματική στρατιωτική επιτυχία που έχει καταγράψει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία, το Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και το ρωσικό έδαφος.

 

Νότος

Οι μάχες συνεχίζονται στο Φιδονήσι, ένα μικρό νησί στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα τον έλεγχο του οποίου πήραν οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου και όπου προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που είναι εκτεθειμένες στα ουκρανικά πλήγματα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Εάν η Ρωσία καταφέρει να εδραιώσει τις θέσεις της στο νησί, «θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

 

Υπερδνειστερία;

Η «δεύτερη φάση» της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που ανακοίνωσε η Μόσχα στοχεύει στην πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς και οι μάχες είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Όμως η προσοχή στρέφεται πλέον και στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας που αποσχίστηκε το 1990, δήλωσε χθες η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς. 

Είπε επίσης ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο.

Κοντά στην Οδησσό, «η ψυχολογική πίεση συνεχίζεται στον γειτονικό πληθυσμό της Υπερδνειστερίας» με «το πιθανό μπλοκάρισμα της περιοχής λόγω του παροπλισμού της γέφυρας του Δνείστερου, η οποία δέχτηκε ξανά επίθεση από πυραύλους», τόνισε η ουκρανική διοίκηση του νότου.

 

Χιλιάδες νεκροί 

Δεν υπάρχει συνολική εκτίμηση των αμάχων θυμάτων της σύγκρουσης. Μόνο στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο πριν από αρκετές εβδομάδες για 20.000 νεκρούς. Και οι Ουκρανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει «περισσότερες από 8.000 περιπτώσεις» υποτιθέμενων εγκλημάτων πολέμου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά τις ρωσικές απώλειες σε περισσότερους από 25.000 άνδρες, 199 αεροπλάνα και 1.130 άρματα μάχης από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο έχει παραδεχτεί ότι έχει «σημαντικές απώλειες». Ορισμένες δυτικές πηγές κάνουν λόγο για έως και 12.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι περίπου 2.500 με 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου 10.000 τραυματίστηκαν.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ανεξάρτητοι απολογισμοί.

 

Εκτοπισμένοι και πρόσφυγες

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία στις 3 Μαΐου, περισσότερο από δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους διαμονής τους λόγω της επίθεσης που διέταξε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 8,029 εκατομμύρια έφυγαν για άλλα μέρη στην Ουκρανία, ενώ οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν τη χώρα.

 

Μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου 

Ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, μια σημαντική δίοδος για τις ευρωπαϊκές προμήθειες, εμφανίστηκε μειωμένος σήμερα καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων κοντά στις εγκαταστάσεις της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουχάνσκ δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των όγκων από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα.

Το βράδυ, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση «ανωτέρας βίας» και υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να γίνει εκτροπή της ροής του αερίου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρίας αερίου, της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της ρωσικής Gazprom ότι δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει εκτροπή αερίου στην Ουκρανία σε νέο σημείο εισόδου.

 

Διπλωματικό επίπεδο

Μιλώντας σήμερα στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. «Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον.

«Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back