ΚΟΣΜΟΣ

«Ουαί τοις ηττημένοις» μετά το πραξικόπημα

Εικόνα του άρθρου «Ουαί τοις ηττημένοις» μετά το πραξικόπημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2016, 00:06
ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 3.000 στελέχη του στρατού και άλλα τόσα της δικαιοσύνης έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που έληξε τα ξημερώματα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί όπως ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της Β' Στρατιάς, ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, αλλά και ο Αλπαρσλάμ Αλτάν, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, φέρονται να κρατούνται ως κατηγορούμενοι για προδοσία.

Η έκταση των εκκαθαρίσεων δηλώνει ότι μόνο «μια μικρή μειοψηφία» δεν ήταν τελικά αυτή που ξεκίνησε το πραξικόπημα (εφόσον φυσικά αποδειχθεί η ενοχή των κατηγορούμενων). Οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία είναι αλγεινές, με στρατιώτες που παραδόθηκαν ή συνελήφθηκαν μετά το τέλος των συγκρούσεων, να σωριάζονται γυμνοί σε υπαίθριους χώρους ή γυμναστήρια, δεμένοι πισθάγκωνα. Δεν έλειψαν και τα λιντσαρίσματα από πολίτες, στα οποία ένας τουλάχιστον στρατιώτης έχασε τη ζωή του. Το μέλλον τους φαντάζει δυσοίωνο, καθώς ο πρωθυπουργός Γιλντερίμ Μπαναλί τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες» και δεν αναγνωρίζει τη στρατιωτική τους ιδιότητα. Έτσι και αλλιώς, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει κάποια ιδιαίτερη φήμη για τα δημοκρατικά της αισθήματα, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι αυτή τη φορά έπεσε θύμα απόπειρας πραξικοπήματος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με όσα μεταδίδουν το Reuters, το Αναντολού και η Χουριέτ, έχουν συλληφθεί σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί μάχιμων μονάδων και οι συλλήψεις συνεχίζονται. Ως «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος υποδεικνύεται συνεχώς ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο θρησκευτικός ηγέτης που ζει στις ΗΠΑ (και έχει υπάρξει υποστηρικτής του Ερντογάν στο παρελθόν), αλλά οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διατεθειμένες να τον εκδώσουν.

Στο μεταξύ, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ένα από αυτά, υποδεικνύει το «παράλληλο δίκτυο» του στρατού ως υπεύθυνο για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πριν από μερικούς μήνες.




(η φωτογραφία είναι από το twitter του τούρκου δημοσιογράφου Γκοκτσέρ Ταχιντσίογλου: Άγκυρα, Σάββατο πρωί, μετά το πέρασμα των τανκς)


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back