Τον τελευταίο χρόνο, η γερμανική εταιρία ABO Wind AG δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ηπείρου, κυρίως για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και αιολικών πάρκων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται απέναντι στις δραστηριότητες αυτές. Σε σημερινή της συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη), η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης, με πρόεδρο την αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Μπραΐμη, γνωμοδότησε αρνητικά επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Ζίτσας.
Η ενδιαφερόμενη εταιρία, ABO Wind AG, είχε καταθέσει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για επτά σταθμούς συνολικής ισχύος πάνω από 80MW.
Η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει γνωστό το γνωμοδοτικό «όχι» της αρμόδιας επιτροπής, χωρίς να προσθέτει άλλα στοιχεία στην ανακοίνωσή της, π.χ. το σκεπτικό της απόφασης.
Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2020, η ίδια επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για άλλα δύο γειτονικά φωτοβολταϊκά πάρκα στους Δήμους Πάργας και Ηγουμενίτσας, συνολικής ισχύος 25MW, της ίδιας εταιρίας.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, θετικά είχε ψηφίσει μόνο ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος. Όλοι οι άλλοι αρνητικά.
Το σκεπτικό της αρνητικής γνωμοδότησης ήταν «να μην υπάρχει ενεργειακή δέσμευση υψηλής ισχύος από έναν μόνο επενδυτή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και μικρότεροι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή».
Η πρόθεση εγκατάστασης αιολικών πάρκων όπως και μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές είχε απασχολήσει πρόσφατα και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η οποία, με ψήφισμά της, έχει ζητήσει το πάγωμα όλων των αδειοδοτήσεων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σημειωτέον ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι γνωμοδοτικός, κι όχι καθοριστικός. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΑΠΕ είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά περίπτωση.