Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Όχι» σε δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Εικόνα του άρθρου «Όχι» σε δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2021, 22:12
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για μια ακόμη φορά, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε αρνητικά επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Αυτή τη φορά στους Δήμους Αρταίών και Πωγωνίου.

Πρόκειται για έναν σταθμό ισχύος 49,9 MW, στην Καμπή του Δήμου Αρταίων και για έναν σταθμό, ισχύος 39,028 MW, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου.  

Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης υπογράμμισε πως «το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις περιοχές εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών», επισημαίνοντας παράλληλα πως «είναι ζητούμενο οι χρήσεις γης καθώς δεσμεύονται εκτάσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τοπικές δραστηριότητες».

Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Γοργόλης επικαλέστηκε και τον μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών στοιχείων, τα οποία ενδέχεται, όπως είπε, να έχουν τις εξής επιπτώσεις: πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής  (περίπτωση Καμπής) με πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας με επίπτωση στις κοντινές- της επένδυσης- καλλιεργούμενες εκτάσεις, μόνιμη αρνητική επίδραση στα τοπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών και πιθανός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, λόγω μεγάλης μείωσης των επιφανειών απορρόφησης των όβριων υδάτων.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής κατά της ανάπτυξης των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών) Γιάννης Κατέρης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δολιανών Αν. Τσούβαλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3