Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΟΚΠΑΠΑ: Γιατί λέμε «όχι»

Εικόνα του άρθρου ΟΚΠΑΠΑ: Γιατί λέμε «όχι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2018, 16:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μάχη μεταξύ των Δήμων και του υπουργείου Παιδείας για τη διεκδίκηση των… 4χρονων συνεχίζεται. Το νομοσχέδιο του υπουργείου που προβλέπει την ένταξη των παιδιών 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Δήμων, οι οποίοι κάνουν λόγο για αποδυνάμωση ή ακόμα και για κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών. Σήμερα, τα 4χρονα μπορούν να πηγαίνουν είτε στους παιδικούς σταθμούς είτε στα νηπιαγωγεία (στο τμήμα προνήπιων). 

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο μόνος δρόμος θα είναι από τον Σεπτέμβριο… τα νηπιαγωγεία (σε πρώτη φάση σε όποιους Δήμους υπάρχουν υποδομές και προσωπικό). Με την πρόβλεψη αυτή συμφωνεί πάντως το συνδικαλιστικό όργανο των λειτουργών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα αποτελούσε χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς, παρέμβαση για την όλη υπόθεση κάνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππος Τσουμάνης ο οποίος προσπαθεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα της… άλλης πλευράς. Η εκτίμησή του είναι ότι, αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο –το οποίο χαρακτηρίζει «πρόχειρο» και «αυθαίρετο»- θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις οικογένειες, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία ακόμα και στο ίδιο το κράτος.

Μία από τις παραμέτρους που θέτει ο κ. Τσουμάνης, είναι ότι θα προκληθεί αναστάτωση σε πολλές οικογένειες καθώς τα νηπιαγωγεία λειτουργούν μικρότερο χρονικό διάστημα και με μικρότερο ωράριο σε σύγκριση με τους παιδικούς σταθμούς, με εξαίρεση –στη δεύτερη περίπτωση- των ολοήμερων νηπιαγωγείων. Όπως αναφέρει, τα ολοήμερα τμήματα στον Δήμο Ιωαννιτών είναι 37 από 137.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ εκφράζει την πεποίθηση ότι θα μειωθούν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και κατ’ επέκταση θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων. Κι αυτό επειδή οι θέσεις των 199 από τα 350 παιδιά (με τα φετινά δεδομένα) χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. «Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τον ΟΚΠΑΠΑ της τάξης περίπου 500.000 ευρώ. Έσοδο που θα λείπει και το οποίο μαζί με τη μείωση των παιδιών των παιδικών σταθμών αναγκαστικά θα οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού (λύσεις συμβάσεων)» τονίζει ο κ. Τσουμάνης, ο οποίος δεν αποδέχεται το επιχείρημα ότι θα ανοίξουν οι θέσεις για άλλα παιδιά που μένουν εκτός των παιδικών σταθμών. Όπως αναφέρει, φέτος έμειναν εκτός 49 νήπια, από τα οποία τα περισσότερα ήταν παιδιά εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και που σήμερα πηγαίνουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ο κ. Τσουμάνης εκτιμά επίσης ότι η εφαρμογή του νέου μέτρου θα απαιτήσει πολύ μεγάλη δαπάνη, η οποία αφορά χώρους, εξοπλισμό και προσωπικό. «Εκτός κι αν η απόφασή τους είναι να στοιβάξουν τα επιπλέον παιδιά στα υπάρχοντα τμήματα», τονίζει υπενθυμίζοντας ότι το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο παιδικούς σταθμούς και όχι νηπιαγωγεία.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ παίρνει και θέση περί της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εκτιμώντας ότι αυτή δεν είναι ούτε κτίριο ούτε πινακίδα, αλλά εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο «κάλλιστα μπορούν να υλοποιήσουν οι παιδικοί σταθμοί με το υπάρχον προσωπικό και τους υπάρχοντες χώρους, ελεγχόμενο από το υπουργείο Παιδείας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back