Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όχι μόνο διαπιστώσεις, αλλά έργα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2016, 04:10
ΑΠΟΨΕΙΣ

​Διαπιστώνω: γνωρίζω, καταλαβαίνω κτ. ύστερα από έρευνα, έλεγχο κ.λπ. (ελληνικό έντυπο ή ηλεκτρονικό λεξικό). Ζούμε στη χώρα όπου η παραπάνω λέξη πιπιλίζεται σαν καραμέλα, ιδίως από τους εκάστοτε κυβερνώντες και από όσους είναι επιφορτισμένοι να παράγουν έργο ή να παίρνουν αποφάσεις, όταν καλούνται να απαντήσουν σε διάφορα καίρια ζητήματα, που μας απασχολούν και μας ταλαιπωρούν.

Διαπιστώσεις για τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, το λαθρεμπόριο καυσίμων, την ακρίβεια, τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, και συμφέροντα, τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, το κομματικό και πελατειακό κράτος.

Το βλέπουμε σε συνεδριάσεις της Βουλής όπου οι αρμόδιοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί απαντούν στις ερωτήσεις βουλευτών ή όταν καλούνται σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ. Για παράδειγμα σε ερώτηση για το λαθρεμπόριο και πώς σκοπεύει να το περιορίσει παραθέτει ένα κατεβατό με αριθμούς και στοιχεία για το πόσα δισεκατομμύρια χάνει το ελληνικό δημόσιο, πόσο επιβαρύνει τους φορολογούμενους και τι θα γινόταν αν αυτά τα χρήματα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία. Μάλιστα ο ερωτώμενος έχει πρόχειρους και πέντε-έξι τρόπους για την πάταξη του φαινομένου, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Διαπιστώσεις, στο καιρό της κρίσης, ότι η ανάπτυξη (όπως αυτή την εννοεί ο καθένας) είναι το κλειδί για να ξεφύγουμε, να ορθοποδήσουμε, να μειωθεί η ανεργία, να μπούνε χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία (ο στόχος εδώ παραμένει ίδιος).

Προφανώς και πρόκειται για πάγια τακτική των πολιτικών. Και προφανώς πιστεύουν ότι βρίσκονται στις υπουργικές καρέκλες όχι για να επιλύσουν ότι στραβό διαπιστώνουν, αλλά για να κάνουν τους δημοσιογράφους όπου μετά από έρευνα παρουσιάζουν τα στοιχεία για παράδειγμα της εισφοροδιαφυγής, της κακής παιδείας, της τραγικής κατάστασης στην υγεία και όλων των άλλων που ταλαιπωρούν από συστάσεως του ελληνικού κράτους τους πολίτες του.

Προφανώς είναι τακτική. Όχι τωρινή αλλά πάγια. Ακούς τους υπουργούς και καθένας κάνει διαπιστώσεις. Μιλούν για τον τομέα τους και έχεις την αίσθηση ότι μιλούν σαν δημοσιογράφοι, σαν πολίτες,  ποτέ όμως ως οι καθ’ ύλη αρμόδιοι υπουργοί. Γι’ αυτό ίσως και τα περισσότερα προβλήματα δεν λύνονται.

Διαρκώς διαπιστώσεις και επισημάνσεις  που πολλές φορές έχουν μεν ουσία, στερούνται όμως αποτελεσματικότητας.

Όχι μόνο λόγια λοιπόν, αλλά έργα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back