Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Όχι κορονοεπιδόματα κοροϊδίας»

Εικόνα του άρθρου «Όχι κορονοεπιδόματα κοροϊδίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2020, 11:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στον παραγωγό.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η τιμή της βρώσιμης ελιάς  είναι κάτω από το κόστος  παραγωγής. Το λάδι (έξτρα  παρθένο)  κυμαίνεται στα  2,4 ευρώ το κιλό, «όταν με δραχμή είχε  φτάσει τις χίλιες διακόσιες δραχμές κιλό τη δεκαετία του 90-3,5 ευρώ/κιλό)».

Για άλλα είδη, αναφέρει ότι τα πρώιμα μανταρίνια πουλιούνται μέχρι και 14 λεπτά, τα λεμόνια 30-40 λεπτά, ενώ τα πορτοκάλια «που φημολογούνταν ότι θα πάρουν κάτι παραπάνω λόγω covid 19 έχουν πέσει κάτω  από  τις περσινές τιμές 18 λεπτά το κιλό».

Αναφέρει ακόμα ότι αιγοπροβατοτρόφοι «περιμένουν ακόμα την ενίσχυση από το Πάσχα τα 4ευρώ / θηλυκό ζώο».

Καταγγέλλει, τόσο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ότι «τάζει πεντοχίλιαρα αποζημιώσεων ανά αγρότη όταν χιλιάδες  αγροτοεργάτες- εργατοαγρότες με μειωμένους μισθούς , σε αναστολή εργασίας ,  χωρίς ταμεία ανεργίας  πετάγονται έξω από  το σύστημα αποζημιώσεων λόγω του περίφημου μητρώου», καθώς και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, γιατί «ζητάει κορονοεπιδότηση από τα κρατικά  ταμεία, δηλαδή από τον ίδιο το  λαό χωρίς να τολμά να ψελλίσει έστω μια λέξη για τις εκβιαστικές  τακτικές  των εμπόρων».

Καταλογίζει επίσης στον κ. Καχριμάνη ότι ακολουθεί πολιτική με διαχρονικές συνεργασίες, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ, με δυσμενείς επιπτώσεις στους παραγωγούς.

Η ΑΡΠΗ τονίζει το εξής: «Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί  πρέπει να καλύπτουν  το κόστος παραγωγής  και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο  με παράλληλη πτώση  των τιμών στο ράφι για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού  ,  ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή. Στα  σούπερ-μάρκετ πραγματοποιείται η ληστεία σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας γιατί  τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις με οκτώ φορές πάνω από τη τιμή στο χωράφι και το μαντρί».

Καταθέτει μια σειρά αιτημάτων και καλεί «σε κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς –εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής-αντεργατικής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ – Κεφαλαίου».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back