dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική δεν μένει στην Ανταρκτική»

Εικόνα του άρθρου «Ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική δεν μένει στην Ανταρκτική»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2024, 20:34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σχεδόν 1.500 ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επιστήμονες που ειδικεύονται στην Ανταρκτική συγκεντρώθηκαν στη νότια Χιλή για το 11ο συνέδριο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ανταρκτική Έρευνα αυτή την εβδομάδα για να μοιραστούν τις πιο πρωτοποριακές έρευνες από την αχανή λευκή ήπειρο.

Σχεδόν κάθε πτυχή της επιστήμης, από τη γεωλογία έως τη βιολογία και από την παγετωνολογία έως τις τέχνες, καλύφθηκε, αλλά ένα σημαντικό υπόγειο ρεύμα διέτρεξε το συνέδριο. Η Ανταρκτική αλλάζει, ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην παγωμένη ήπειρο δεν ήταν πλέον υποθετικές παρουσιάσεις, αλλά μαρτυρίες από πρώτο χέρι από ερευνητές για έντονες βροχοπτώσεις, έντονα κύματα καύσωνα και ξαφνικά φαινόμενα Φέν (ισχυροί ξηροί άνεμοι) σε ερευνητικούς σταθμούς που οδήγησαν σε μαζικό λιώσιμο, γιγαντιαίες αποκολλήσεις παγετώνων και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες με παγκόσμιες επιπτώσεις.

Με λεπτομερή δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών και δορυφόρων που χρονολογούνται μόνο για περίπου 40 χρόνια, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν αυτά τα γεγονότα σήμαιναν ότι η Ανταρκτική είχε φτάσει σε ένα σημείο καμπής ή σε ένα σημείο επιταχυνόμενης και μη αναστρέψιμης απώλειας θαλάσσιου πάγου από το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής.

Οι εκτιμήσεις της NASA δείχνουν ότι το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής έχει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έως και 58 μέτρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από τα 100 κάθετα μέτρα της στάθμης της θάλασσας.

Ενώ ορισμένοι λένε ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη κλειδώσει, οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι τα χειρότερα σενάρια μπορούν ακόμη να αποφευχθούν με τη δραστική μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων.

Ο Μάθιου Κασάδο, παλαιοκλιματολόγος και πολικός μετεωρολόγος στο Εργαστήριο Επιστημών Κλίματος και Περιβάλλοντος της Γαλλίας, ειδικεύεται στη μελέτη των ισοτόπων του νερού για την ανακατασκευή ιστορικών θερμοκρασιών.

Ο Κασάδο δήλωσε ότι τα δεδομένα από δεκάδες πυρήνες πάγου που συλλέχθηκαν σε όλο το στρώμα πάγου του επέτρεψαν να ανακατασκευάσει τα πρότυπα θερμοκρασίας στην Ανταρκτική που χρονολογούνται 800.000 χρόνια πίσω.

Η έρευνα του Κασάδο έδειξε ότι η σημερινή άνοδος της θερμοκρασίας τα τελευταία πενήντα χρόνια ήταν σαφώς εκτός της φυσικής μεταβλητότητας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της βιομηχανίας στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.

Πρόσθεσε ότι η τελευταία φορά που η Γη ήταν τόσο θερμή ήταν πριν από 125.000 χρόνια και η στάθμη της θάλασσας ήταν 6 έως 9 μέτρα υψηλότερη «με αρκετή συμβολή για τη Δυτική Ανταρκτική».

Η θερμοκρασία και το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκονταν ιστορικά σε ισορροπία και εξισορροπούσαν η μία την άλλη, δήλωσε ο Casado, αλλά σήμερα έχουμε πολύ υψηλότερα επίπεδα CO2 και απέχουμε πολύ από την ισορροπία.

Ο Κασάδο και άλλοι επιστήμονες σημείωσαν ότι η ταχύτητα και η ποσότητα με την οποία διοχετεύεται ο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι πρωτοφανής.

Ο Τζίνο Κασάσα, παγετωνολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανταρκτικής της Χιλής, δήλωσε ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 4 μέτρα μέχρι το 2100 και περισσότερο αν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική δεν μένει στην Ανταρκτική», δήλωσε ο Κασάσα, προσθέτοντας ότι τα παγκόσμια ατμοσφαιρικά, ωκεάνια και καιρικά πρότυπα συνδέονται με την ήπειρο. «Η Ανταρκτική δεν είναι απλώς ένα παγωμένο ψυγείο απομονωμένο από τον υπόλοιπο πλανήτη που δεν έχει αντίκτυπο».

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3