ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ανταρκτική «προσπερνά» τα κλιματικά μοντέλα

Εικόνα του άρθρου Η Ανταρκτική «προσπερνά» τα κλιματικά μοντέλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2023, 00:13
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ανταρκτική είναι πιθανό να θερμαίνεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο και ταχύτερα από ό,τι προβλέπουν τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής, με δυνητικά εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 78 πυρήνες πάγου της Ανταρκτικής για να αναπαραστήσουν θερμοκρασίες που χρονολογούνται 1.000 χρόνια πίσω και διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την ήπειρο ήταν εκτός του αναμενόμενου από τις φυσικές διακυμάνσεις.

Στη Δυτική Ανταρκτική, μια περιοχή που θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στην αύξηση της θερμοκρασίας με ένα στρώμα πάγου που θα μπορούσε να ανεβάσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά αρκετά μέτρα αν κατέρρεε, η μελέτη διαπίστωσε αύξηση της θερμοκρασίας με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν που υποστηρίζουν τα κλιματικά μοντέλα.

Χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικών πιγκουίνων σε τέσσερις αποικίες στην Ανταρκτική πέθαναν σε μια «καταστροφική αποτυχία αναπαραγωγής» στα τέλη του 2022, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η Ανταρκτική έχει το μέγεθος των ηπειρωτικών ΗΠΑ και του Μεξικού μαζί, αλλά διαθέτει μόνο 23 μόνιμους μετεωρολογικούς σταθμούς και μόνο τρεις από αυτούς βρίσκονται μακριά από τις ακτές.

Ο Δρ. Μάθιου Κασάδο, του Laboratoire des Science du Climat et de l'Environment στη Γαλλία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και οι συνεργάτες του εξέτασαν 78 πυρήνες πάγου της Ανταρκτικής που κατέχουν αρχείο θερμοκρασίας και στη συνέχεια συνέκριναν τις θερμοκρασίες αυτές με τα κλιματικά μοντέλα και τις παρατηρήσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, διαπίστωσε ότι η Ανταρκτική θερμαίνεται με ρυθμό μεταξύ 0,22°C και 0,32°C ανά δεκαετία, σε σύγκριση με 0,18°C ανά δεκαετία που προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back