ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν τα γκρουπ ξεκίνησαν να είναι σούπερ

Εικόνα του άρθρου Όταν τα γκρουπ ξεκίνησαν να είναι σούπερ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2017, 22:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 51 χρόνια ακριβώς, το Melody Maker, ένα από τα παλιότερα μουσικά έντυπα της Αλβιώνας, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «σούπερ γκρουπ» για να ανακοινώσει τη δημιουργία των Cream.

Όντως, η μπάντα ήταν ένας κι ένας: ο Πίτερ «Τζίντζερ» Μπέικερ, ντράμερ των Graham Bond Organisation και θεοπάλαβος, ο γυρολόγος των μεγάλων γκρουπ της εποχής Έρικ Κλάπτον που μόλις είχε φύγει από τους Bluesbrakers και η φήμη του προηγούνταν της έλευσής του και ο Τζακ Μπρους, ένας ήρεμος μπασίστας με υπέροχη φωνή και μια από τις πιο μεγαλύτερες παρουσίες στο ροκ εν ρολ που ήδη είχε περάσει από τους Manfrent Mann’s Earth Band και τους Bluesbrakers, ενώ ο Μπέικερ ήταν η νέμεσή του.

Παρόλα αυτά όμως, η «σύμπτωση» έμελλε να είναι εξαιρετικά πετυχημένη, όσο και σύντομη. Οι Cream που αυτό ήταν, η «κρέμα» του ροκ εν ρολ της εποχής, έβγαλαν ένα άλμπουμ για κάθε χρονιά που υπήρξαν, συν ένα ακόμα για το «αντίο» (που ονομάστηκε και έτσι). Ο πρώτος τους δίσκος, που βγήκε τον Δεκέμβριο του 1966, το Fresh Cream δεν ήταν και πολύ Fresh, καθότι είχε κάμποσες διασκευές. Η τριμελής μπάντα που ακουγόταν σαν ορχήστρα όμως, έδειξε τι πραγματικά μπορεί να κάνει με το Disraeli Gears (όπου υπάρχει και το Sunshine of your love) και το Wheels of fire (που περιέχει το White Room και μια καταιγιστική και αιώνιας διάρκειας live διασκευή του Spoonful).

Οι Cream διαλύθηκαν το 1968, κάτι που σχεδόν είχε προλεχθεί από τη σύσταση τους κιόλας. Ωστόσο, παρέμειναν το πρώτο «σούπερ γκρουπ» στην ιστορία του ροκ εν ρολ και οι δίσκοι τους, ήταν ένας και ένας.  


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back