ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι Stones τράβηξαν το φερμουάρ

Εικόνα του άρθρου Όταν οι Stones τράβηξαν το φερμουάρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2019, 16:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρία χρόνια στην ιστορία του ροκ εν ρολ, μπορούν να λογιστούν ως τα πιο δημιουργικά και καταπληκτικά συνάμα, μιας μουσικής που προοριζόταν ανέκαθεν να προκαλεί ανατριχίλες.

Από το 1969 ως το 1972, το συγκρότημα που «ηγήθηκε» αυτού του εξωπραγματικού δημιουργικού μουσικού brainstorming, ήταν οι Rolling Stones:Let It bleed, Sticky Fingers, Exile on Main st, τρία κορυφαία άλμπουμ και ίσως οι καλύτερες στιγμές της δεινοσαυρικής μπάντας.

Το Sticky Fingers ήταν το μεσαίο από αυτά. Κυκλοφόρησε πριν από 48 ολόκληρα χρόνια, στις 23 Απριλίου 1971 και είχε μερικά ακόμα ατού, εκτός από το γνωστό δίδυμο Τζάγκερ-Ρίτσαρντς.

Ήταν καταρχάς η πρώτη κανονική εμφάνιση με τη μπάντα, ενός από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, του Μικ Τέιλορ, ο οποίος θα άντεχε τα καψώνια του Ρίτσαρντς για μια πενταετία περίπου.

Έπειτα, στο άλμπουμ συνεργαζόταν ο αφρός της μουσικής και ανάμεσά του, ο «σύνδεσμος» των Stones με τους Beatles: Ο Μπίλι Πρέστον, ο καλύτερος πιανίστας-οργανίστας αυτού του σιναφιού.

Τρίτον, ήταν το εξώφυλλο που απαντούσε μεταξύ άλλων στην… ερώτηση που κάνουν οι ράφτες «αριστερά ή δεξιά;». Ο «αυτουργός» ήταν ο Άντι Γουόρχολ που τότε, έβαλε διάφορα πράγματα σε λευκό φόντο και τα έκανε διάσημα. Από μπανάνες μέχρι ανδρικά τζιν…

Αρχικά μάλιστα το φερμουάρ άνοιγε κανονικά, αλλά στην πορεία η βερσιόν αποσύρθηκε, γιατί καταστρεφόταν το βινύλιο.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ο δίσκος αποτελείται από δέκα σχεδόν τέλεια κομμάτια, εκ των οποίων το γνωστότερο, το Wild Horses, είναι ως συνήθως όχι το καλύτερο, καθώς, ακόμα και η μελούρα της διάσημης μπαλάντας υστερεί ελάχιστα μπροστά στον καημό του Moonlight Mile. Πέραν τούτων, ο δίσκος ξεκινάει με τον ογκόλιθο του Brown Sugar που κάνει παρέα με το Sister Morphine (που έγραψε ο Τζάγκερ με τη Φέιθφουλ και ακούγεται ο Ράι Κούντερ στην κιθάρα) και το Dead Flowers.

Και όμως, παρά τη μονολιθική του υπόσταση στο ροκ εν ρολ και στη μουσική δημιουργία γενικότερα, το Sticky Fingers δεν ήταν το καλύτερο άλμπουμ των Stones. Γιατί σε λίγους μήνες, θα έβγαζαν το Exile on Main St


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back