ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι Pistols έσωσαν τη βασίλισσα

Εικόνα του άρθρου Όταν οι Pistols έσωσαν τη βασίλισσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/12/2017, 22:50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 41 ακριβώς χρόνια, οι Sex Pistols, η αλλόκοτη κομπανία που μάζεψε ο Μάλκολμ μακ Λάρεν, ηχογράφησαν το God save the queen, ίσως το πιο «βλάσφημο» κομμάτι της εποχής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελισάβετ η 2η ήταν ακόμα 50 χρονών και ένα χρόνο αργότερα όλη η Αγγλία (όχι η Αλβιώνα γενικώς…) θα γιόρταζε τον ασημένιο ιωβηλαίο της. Ο Τζόνι Ρότεν όμως είχε μια σατανική στιχουργική ιδέα για την αφιέρωσή του, γράφοντας μεταξύ άλλων στους στίχους και παραφράζοντας τον εθνικό ύμνο της Κοινοπολιτείας:

«Ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα/αλλά δεν είναι άνθρωπος,

Δεν υπάρχει μέλλον/και η Αγγλία ονειρεύεται»

Η περίπτωση των Pistols ήταν έτσι και αλλιώς μυστήρια και «μοδάτη», αλλά με έναν τρόπο που εξέφρασε μαζικά το νεολαιίστικο σιχτίρι. Ο Λίντον/Ρότεν ήταν η επιτομή της πρόκλησης, ο Σιντ Βίσιους ήταν μια πυρηνική βόμβα με απειροελάχιστες μουσικές γνώσεις, οι Μάτλοκ-Τζόουνς έσωζαν τα μουσικά προσχήματα και η συνταγή ήταν έτοιμη.

Όταν η μπάντα ηχογράφησε το σινγκλ στα Wessex Studios του Λονδίνου, προφανώς ο πανούργος μακ Λάρεν είχε διαισθανθεί το χαμό που θα προκαλούσε. Όντως, μερικές μέρες αργότερα το BBC αρνήθηκε να παίξει το κομμάτι και αυτό ήταν αρκετό για να εκτοξευτεί στο νο 1 των επιτυχιών. Μέχρι το σαββατοκύριακο του ιωβηλαίου, το σινγκλ είχε πουλήσει πάνω από 150.000 αντίτυπα

Η μπάντα, εκτοξευμένη από την επιτυχία των δύο πρώτων κομματιών (το πρώτο ήταν το Anarchy in the UK) και την κυκλοφορία κατόπιν του αναφορικού Never mind the bollocks… έκανε ό,τι της κατέβαινε στο κεφάλι, τρέχοντας ολοταχώς προς την αυτοκαταστροφή ή την απόδειξη στα γεράματα ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», αν διαβάσει κανείς τις σημερινές απόψεις του Ρότεν.

Μέχρι όμως να συμβούν όλα αυτά, είχε βγάλει τρεις πιθαμές γλώσσα στην πιο στέρεα απολυταρχία της Ευρώπης και να εκφράσει αγωνίες που έγιναν βασανιστικές και αδιέξοδες πολλά, πολλά χρόνια αργότερα. Σήμερα δηλαδή, όταν ο Ρότεν ωρύεται «no future for you»…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back