ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Μάιλς Ντέιβις είδε φλαμένκο

Εικόνα του άρθρου Όταν ο Μάιλς Ντέιβις είδε φλαμένκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2023, 17:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 18 Ιουλίου 1960, η μέρα ήταν δροσερή στη Νέα Υόρκη. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 29,3 βαθμούς Κελσίου και ο Μάιλς Ντέιβις  κυκλοφορούσε το Sκetches of Spain.

Πριν πείτε «δεν αντέχω την τζαζ», λάβετε υπόψη ότι ο Μάιλς δεν ήταν αυτό που λες «προλετάριος ενός συγκεκριμένου μουσικού είδους» και το Sketches δεν ήταν ακριβώς-ακριβώς τζαζ.

Ήταν μια μουσική αποκάλυψη.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Καταρχάς, ήταν γεμάτο πάθος, όχι απλά ιβηρικό, αλλά και μουσικό, από τον τρόπο που αντιμετώπιζε τη μουσική ο Μάιλς.

Δεύτερον, η πηγή της έμπνευσης ήταν μια παράσταση φλαμένκο του Ρομπέρτο Ιγκλέσιας, που οδήγησε τον Ντέιβις στην αγορά μιας ολόκληρης δισκοθήκης φλαμένκο.

Η επιμονή του και η σαγήνη που εξέπεμψε προς το μέρος του το Concerto de Aranjuez, το κιθαριστικό ποίημα του Χοακίν Ροδρίγο, ήταν τεράστια και ικανά να στρέψουν τη δημιουργική κίνηση προς το Spanish folk.

Πώς όμως θα ηχογραφούσε ο Ντέιβις έναν τζαζ δίσκο με βάση ένα κομμάτι που γράφτηκε για κιθάρα; Εύκολα: θα έπαιζε τη μελωδία σε φλικόρνο.

Ποιο ήταν όμως αυτό το Concierto de Aranjuez;

Είναι μια από τις γνωστότερες μελωδίες της ανθρωπότητας, διασκευασμένη από οποιον-α μπορείτε να φανταστείτε: από τον κιθαρίστα Buckethead μέχρι τη Νάνα Μούσχουρη (με γερμανικό στίχο…) και από τους Zeppelin στη live εκτέλεση του No Quarter, μέχρι τον Ούλι Ροθ, τον Τσικ Κορία, τη Νταλιντά κ.α.

Ο Μάιλς όμως πήγε το κομμάτι σε άλλο επίπεδο μουσικής καταγραφής. Το Sketches… δεν ήταν μόνο το Concierto…, αλλά αποτελούσε το μεγαλύτερο κομμάτι ενός δίσκου που καθιέρωσε ένα νέο είδος τζαζ: το «τρίτο ρεύμα», ίσως το πρώτο διακριτό fusion είδος. Στην αρχή, ήταν μια –ας πούμε- μίξη τζαζ αυτοσχεδιασμού και κλασικής μουσικής.

Το συγκεκριμένο κομμάτι, το κλασικό δηλαδή, το ανέλαβε ο Γκιλ Έβανς, ένας τύπος που υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος τζαζ μαέστρος για πολλά χρόνια, στο μουσικό στερέωμα και στήριξε αυτό το τεράστιο μουσικό αποτέλεσμα των 42 περίπου λεπτών.

Το Sketches of Spain είναι ένα αριστούργημα ηλικίας 63 ετών φέτος. Ακούγεται δε καλύτερα, υπό καθεστώς καύσωνα…



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back