Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Perouka_gate: Καταδικάζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Τι λένε Star και Alpha

Εικόνα του άρθρου Perouka_gate: Καταδικάζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Τι λένε Star και Alpha
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2016, 22:58
ΕΛΛΑΔΑ

Καταδικάζει η ΠΟΕΣΥ την τακτική που επέλεξαν Θάνος Δημάδης και Δημήτρης Σουλτογιάννης για να κάνουν ρεπορτάζ στη Νέα Υόρκη, κάνοντας λόγο για γελοιότητες που καταβαραθρώνουν τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση. 

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει «να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα».

«Και οπωσδήποτε», συμπληρώνει, «όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».


Η ΕΣΗΕΑ

Και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό. Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα. 

Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας. 

Μια τέτοια… ‘δημοσιογραφία’ πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το ‘Χρυσό Βατόμουρο’ του ρεπορτάζ. Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».


ΤΟ STAR

Ο τηλεοπτικός σταθμός Star διακόπτει τη συνεργασία του με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σουλτογιάννη μέχρι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό με τους δύο δημοσιογράφους και τον υπουργό Επικρατείας στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με όσα είπε η Πόπη Τσαπανίδου κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Live U» το Star αναμένει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.


ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ALPHA

Εξηγήσεις από τον δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη ζητεί ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha για τις «μορφές δημοσιογραφίας» που ακολούθησε και μέχρι τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του.

Όπως τονίζει «σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back