ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Όταν έγινε το τουριστικό περίπτερο της ΕΗΜ

Εικόνα του άρθρου Όταν έγινε το τουριστικό περίπτερο της ΕΗΜ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2021, 09:49
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

«Η όλη λειτουργία και η χρησιμοποίησις των εκμισθουμένων χώρων θα ανταποκρίνεται προς την αισθητικήν τούτων και τας επιδιώξεις του εκμισθωτού Ιδρύματος, φιλοδοξούντος να εξοπλίση την πόλιν των Ιωαννίνων με συγκρότημα ψυχαγωγικού κέντρου πολιτιστικής και τουριστικής προβολής, με βασικό παράγοντα την παράδοσιν και τον ιδιότυπον χαρακτήρα του Ηπειρωτικού χώρου»: Αυτό ήταν το σκεπτικό της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών όταν δημιούργησε τη δεκαετία του ’60, στον λόφο της Αγίας Τριάδας, το τουριστικό περίπτερο, το οποίο λειτουργεί ως σήμερα με τη μορφή εστιατορίου-καφέ.

Και φυσικά όταν μιλάμε για ΕΗΜ εκείνη την εποχή, αλλά και αργότερα, μιλάμε για τον πρόεδρό της τον Κώστα Φρόντζο, που άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη από αυτό το αξίωμα (κι όχι από το αξίωμα του δημάρχου, το οποίο υπηρέτησε μόνο για έναν χρόνο το 1978). Γι’ αυτό και… τουριστικό περίπτερο «Φρόντζου», όπως και υπαίθριο θέατρο «Φρόντζου».

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Το τουριστικό περίπτερο της ΕΗΜ το σχεδίασε ο Βασίλης Χαρίσης (1933-2019), ο γιαννιώτης αρχιτέκτονας που είχε αδυναμία στη χρήση παραδοσιακών ηπειρωτικών στοιχείων στη μοντέρνα κατά τα άλλα αρχιτεκτονική σύνθεση. Ο Κώστας Φρόντζος είχε καταφέρει να κινητοποιήσει τους πάντες: από το κράτος, που έδωσε τη δική του χρηματοδότηση, μέχρι ηπειρώτες εργολάβους και ελληνικές βιομηχανίες που έκαναν δωρεές. Στο τουριστικό περίπτερο, ο πρόεδρος της ΕΗΜ έβαλε και τη δική του πινελιά. Ενσωμάτωσε στο κτίριο διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως πόρτες, ταβάνια, πηγάδια, που προέρχονταν από ρημαγμένα ηπειρώτικα αρχοντικά.

Τα εγκαίνια του τουριστικού περιπτέρου, έγιναν τον Ιούλιο του 1964. Και μάλιστα την εβδομάδα των δημοτικών εκλογών, στις οποίες ο Φρόντζος ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Συνυποψήφιοι δήμαρχοι ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος Γρηγόρης Σακκάς και ο Γιώργος Μελανίδης, με τον τοπικό Τύπο να δείχνει την προτίμησή του στον Φρόντζο. Ο τελευταίος, κατά την προεκλογική του περίοδο, προσπαθούσε να προβάλλει το έργο του μέσω της ΕΗΜ, όπως ήταν η διοργάνωση των «Δωδωναίων» στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ως απόδειξη της καταλληλότητας του για δήμαρχος.

Τα εγκαίνια λοιπόν ήταν μεγαλοπρεπή, με «άνω των 2000 ατόμων να παρίστανται». «Οι παραστάντες εξεφράσθησαν με τα κολακευτικώτερα λογια διά το τουριστικόν περίπτερον το οπόίον χάρις εις τον κ. Φρόντζον έγινεν ένα από τα αξιοθέατα της πόλεως. Χαρακτηριστικά, ξένος επισκέπτης είπεν εις κύκλον του τα εξής:  Έχω περιοδεύσει όλην την Ελλάδα, αλλά σαν το περίπτερο αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Αποτελεί ένα μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής» αναφερόταν σε δημοσίευμα της εποχής. 

Για την ιστορία, τις εκλογές εκείνες είχε κερδίσει τελικά ο Γιώργος Μελανίδης.

Στην υπόθεση της ανέγερσης του τουριστικού περιπτέρου και των υπόλοιπων υποδομών, όπως του υπαίθριου θεάτρου και του ζωολογικού κήπου, στο αλσύλλιο, όπου υπήρχε και ένα παλιό νταμάρι, τον δικό του ρόλο είχε και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όχι μόνο έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου αλλά παραχώρησε στην ΕΗΜ και μέρος της έκτασης, αφού προηγήθηκε αποχαρακτηρισμός του δασικού χαρακτήρα της.

Δεκαετίες μετά, το 1991, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα Γιάννενα. Κατά την παραμονή του στην πόλη, πήγε να δει, μαζί με τον τότε δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, σε τι κατάσταση βρισκόταν το τουριστικό περίπτερο και το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ που είχε χρηματοδοτήσει κάποτε (σ.σ. ο Φρόντζος είχε πεθάνει λίγα χρόνια πριν)…


* Φωτογραφία: Απ. Βερτόδουλος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3