Oikonomou pisoi
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Όταν υπήρχε ζωολογικός κήπος

Εικόνα του άρθρου Όταν υπήρχε ζωολογικός κήπος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2018, 11:20
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Για τη μικρή πόλη των Ιωαννίνων της δεκαετίας του ’60, με τις περιορισμένες επιλογές για ψυχαγωγία, η δημιουργία ενός ζωολογικού κήπου ήταν μια… εξέλιξη. Ο Κώστας Φρόντζος, ο πρόεδρος και θεμελιωτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ), ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά (και πολιτικά) δρώμενα της πόλης, ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε τον ζωολογικό κήπο. Ήταν την ίδια εποχή που έφτιαξε το τουριστικό περίπτερο και το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, μετά από παραχώρηση επί της ουσίας της έκτασης στην Εταιρεία από το τότε υπουργείο Γεωργίας.

Δίπλα από το υπαίθριο θέατρο, σε μια έκταση και κοντά σε ένα παλιό λατομείο εντός του δάσους, ο ζωολογικός κήπος έγινε πραγματικότητα στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Βέβαια οι προδιαγραφές ενός ζωολογικού κήπου της εποχής εκείνης ήταν αρκετά διαφορετικές από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Με τη συνδρομή του υπουργείου Γεωργίας, των δασικών υπηρεσιών Ιωαννίνων κι άλλων φορέων εντός και εκτός Ηπείρου, ο ζωολογικός κήπος κατάφερε να «φιλοξενεί» διάφορα άγρια ζώα. Από τα πιο… δημοφιλή ήταν η αρκούδα και ο λύκος. Μάλιστα, ο «λύκος του Φρόντζου», όπως αποκαλούνταν, αποτέλεσε και σύνθημα στον προεκλογικό αγώνα του 1964 για την ανάδειξη δημάρχου. Υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν τότε ο Γρηγόρης Σακκάς (απερχόμενος δήμαρχος), ο Κώστας Φρόντζος και ο Γιώργος Μελανίδης. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Φρόντζος φρόντισε να κάνει τα εγκαίνια του τουριστικού περιπτέρου όπως και να φιλοξενεί παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο. Η πολιτική του αυτή τακτική είχε μπει στο στόχαστρο του αντιπάλου του, του Γρηγόρη Σακκά, ο οποίος την είχε σχολιάσει στην κεντρική του ομιλία από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» για να… ξεσηκώσει τα πλήθη τα οποία φώναζαν: «Θα τον φάη ο λύκος» (σ.σ. τον Φρόντζο) (Πρωινός Λόγος, 3 Ιουλίου 1964).

Εκτός από λύκους και δύο αρκούδες, ο ζωολογικός κήπος είχε μεταξύ άλλων: αγριοκάτσικα κρι κρι, ζαρκάδια, βίδρα, κουνάβια, αλεπούδες, λαγούς, πελαργούς, φασιανούς κ.λπ.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια, και έγινε αντιληπτό ότι το κόστος διαχείρισης της όλης υποδομής ήταν δυσβάσταχτο για την ΕΗΜ. Γι’ αυτό και ο Φρόντζος αποφάσισε να παραχωρήσει τον ζωολογικό κήπο στον Δήμο Ιωαννιτών. Το δημοτικό συμβούλιο εν έτει 1970 (κατά την περίοδο της δικτατορίας δηλαδή) είπε «ναι», υπό την προϋπόθεση ότι ο ζωολογικός κήπος θα μεταφερθεί στο πάρκο Πυρσινέλλα (στο Γιαννιώτικο Σαλόνι). Ο Φρόντζος όμως δεν το δέχτηκε. Με την πάροδο των χρόνων, ο ζωολογικός κήπος άρχισε να χάνει τη δυναμική του, με το λουκέτο να μπαίνει περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80.


* Στη φωτογραφία ο Κώστας Φρόντζος στον ζωολογικό κήπο. Από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας – Αρχείο Δημ. Παπαδήμου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3